Chelsea in Champions League, Arsenal naar voorronden

Chelsea heeft dankzij een overwinning op Everton het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt. Arsenal versloeg Newcastle United en plaatste zich voor de voorronden van het miljoenenbal, terwijl Tottenham Hotspur volgend seizoen weer deelneemt aan de Europa League.

Chelsea in Champions League, Arsenal naar voorronden

Chelsea – Everton 2-1Met Nathan Aké in de basis had Europa League-winnaar Chelsea een overwinning nodig om plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League in eigen hand te houden, maar tegen het al uitgespeelde Everton, dat voor het laatst onder de naar Manchester United vertrekkende David Moyes opereerde, bleek dat geen makkelijke opgave. Want hoewel Juan Mata (foto) al in de zevende minuut voor 1-0 zorgde, nadat Tim Howard een schot van Demba Ba niet onder controle had gekregen, stond het exact zeven minuten later alweer 1-1. Steven Naismith plaatste de bal buiten bereik van Petr Cech in de rechterhoek.

Er volgden vervolgens kansen over en weer, maar Howard en Cech hielden de doelen met enkele knappe reddingen aanvankelijk schoon. Die patstelling werd in de 76ste minuut dan toch doorbroken, toen Fernando Torres voor het eerst sinds 23 december 2012 weer een competitiegoal maakte. De Spanjaard, die woensdag in de EL-finale tegen Benfica ook al trefzeker was, passeerde Howard op aangeven van Victor Moses. Zodoende gaf Chelsea de met het oog op de Champions League zo waardevolle derde plaats op de laatste speelronde niet meer uit handen. De ploeg van scheidend interim-manager Rafael Benítez bleef Arsenal twee punten voor en neemt komend seizoen voor de elfde keer rij deel aan de Champions League.

Newcastle United – Arsenal 0-1Een overwinning in Newcastle was voor Arsenal genoeg om zich te verzekeren van de vierde plaats en daarmee plaatsing voor de voorronden van de Champions League. Bij puntenverlies van Chelsea zou bovendien ook het hoofdtoernooi van het miljoenenbal binnen handbereik komen. Daarvoor hadden The Gunners dan wel een zege van twee goals verschil nodig.

Met dat doel voor ogen trok Arsenal ten strijde tegen Newcastle, dat na de handhaving van vorige week door de 4-1 nederlaag van Wigan Athletic bij Arsenal niets meer om voor te spelen had. Het duurde echter lang voor de ploeg van manager Arsène Wenger de benodigde voorsprong in handen had. Nadat Santi Cazorla en Theo Walcott reserve-doelman Steve Harper op hun weg hadden gevonden, was het uiteindelijk centrumverdediger Laurent Koscielny (foto midden) die het CL-ticket van Arsenal veilig stelde. Omdat Chelsea ook won van Everton, eindigt Arsenal op de vierde plaats met twee punten achterstand op The Blues.

Tottenham Hotspur – Sunderland 1-0Tottenham Hotspur had plaatsing voor de Champions League niet meer in eigen handen. Met een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Sunderland had het nog kunnen profiteren van eventuele uitglijders van Arsenal en Chelsea, maar omdat de twee stadgenoten geen fout maakten was een schitterend schot van Gareth Bale in de 89ste minuut niet afdoende voor een plek in het miljoenenbal.

Vorig seizoen liep Tottenham plaatsing voor het miljoenenbal nog mis omdat Chelsea de Champions League won ten koste van Bayern München. The Spurs eindigden destijds wel als vierde, maar die plek was niet voldoende omdat het als zesde geëindigde Chelsea de vierde CL-plek in Engeland voor zich opeiste. Met de huidige vijfde plaats kan het zich gaan opmaken voor weer een seizoen in de Europa League.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen