Charmeoffensief Blatter: 'FIFA leidend in sportethiek'

Reacties

Hoewel de FIFA, en voorzitter Joseph Blatter voorop, nog altijd wordt omgeven door een zweem van corruptie, hebben de 78-jarige Zwitser en de wereldvoetbalbond opnieuw een signaal afgegeven. De boodschap: verbetering is op komst, de dubieuze praktijken die de bobo's er op nahouden moeten tot het verleden behoren.

Charmeoffensief Blatter: 'FIFA leidend in sportethiek'

Vrijdag (vandaag) staat op het hoofdkantoor van de FIFA de Top voor Ethiek in Sport op het programma. Centraal staat hoe de zakenwereld en de politiek wat kunnen leren van sport op het gebied van ethiek en integriteit en de 'centrale rol die sport vertolkt in het oplossen van maatschappelijke problemen'. Verschillende prominenten uit de sportwereld, onder wie Blatter zelf, zullen aan het woord komen over dat onderwerp.

Vrijdagochtend probeerde Blatter de FIFA nog maar eens in een positief daglicht te zetten. De omstreden preses, die zich onlangs officieel verkiesbaar stelde voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter, bracht via zijn Twitter-account naar buiten dat het hervormingsproces dat de FIFA momenteel ondergaat een nieuwe 'bestuurlijke standaard in de sportwereld' zal neerzetten.

Want, zo zegt Blatter, dat is nu eenmaal de taak van de wereldvoetbalbond. 'Iedereen in de mondiale voetbalgemeenschap heeft de verantwoordelijk om ethisch te handelen. De voetbalfans eisen dat volledig terecht. De FIFA heeft daarin het voortouw genomen.' Het moge duidelijk zijn: Blatter heeft – na recente openlijke kritiek van onder anderen Michael van Praag, die hem vroeg het voor gezien te houden – een charmeoffensief ingezet in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Horloges
In dat licht kan ook het bericht worden gezien dat de ethische commissie van de FIFA zestig voetbalofficials heeft verzocht horloges ter waarde van twintigduizend euro per stuk terug te geven aan de Braziliaanse voetbalbond (CBF). De peperdure uurwerkjes werden tijdens een congres voorafgaand aan het WK cadeau gedaan aan leden van het Uitvoerend Comité en vertegenwoordigers van de 32 WK-deelnemers. Volgens de nieuwe richtlijnen van de nieuwe ethische commissie was het accepteren van die presentjes in strijd met de gedragscode voor voetbalofficials.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.