Chapecoense rouwt: 'Maar we gaan hier sterker uitkomen'

Reacties

Chapecoense is in diepe rouw na de vliegramp in Colombia waarbij een groot deel van het team omkwam. De club gaat echter niet ten onder, verzekert directeur Cecilio Hans.

Chapecoense rouwt: 'Maar we gaan hier sterker uitkomen'

'Ter nagedachtenis aan de overledenen en om hun families te eren, gaan we de club helemaal opnieuw opbouwen om nog sterker terug te komen', tekent de BBC op uit de mond van Hans. Competitiegenoten gaven al aan dat ze Chapecoense komend seizoen willen helpen.

Negentien van de 22 spelers kwamen om het leven bij de vliegtuigcrash in Colombia, toen het team op weg was naar Medellín voor de heenwedstrijd van de finale om de Copa Sudamericana. In totaal overleden 71 van de 77 inzittenden.

Veel mensen hebben hun steun geuit aan Chapecoense door zich aan te melden als lid. 'De afgelopen 24 uur hebben we er dertienduizend leden bij gekregen. Allemaal van buiten Chapecó', zegt interim-voorzitter Ivan Tozzo. Eerder werd in verschillende grote steden een eerbetoon aan de club gebracht.

Ivan Tozzo (midden) nam na de vliegramp het voorzitterschap over van Sandro Pallaoro, die omkwam bij de crash.
Ivan Tozzo (midden) nam na de vliegramp het voorzitterschap over van Sandro Pallaoro, die omkwam bij de crash.

Op 11 december staat de laatste competitiewedstrijd op het programma voor Chapecoense. Hoe moeilijk het ook is, Tozzo hoopt dat het duel doorgaat. Tegen Atlético Mineiro zouden dan vooral reserves en jeugdspelers in actie komen. De Copa Sudamericana-finale tegen het Colombiaamse Atlético Nacional werd afgelast. De club wil de prijs aan Chapecoense schenken.

Trainer
'Als ik vandaag sterf, sterf ik vrolijk', zei trainer Caio Junior vorige week donderdag nadat zijn ploeg zich voor het eerst had geplaatst voor de finale in de strijd om de Copa Sudamericana. 'Dit is het mooiste moment van mijn leven, alles dat ik wilde bereiken heb ik nu bereikt.' Vijf dagen later kwam hij om het leven bij de vliegramp.

Zijn zoon Matheus Saroli had meer geluk, voor zover je daarvan kan spreken. De speler van Chapecoense kwam er op het vliegveld van São Paulo achter dat hij zijn paspoort was vergeten. Hij bleef achter in Brazilië en stapte dus niet in het ramptoestel, dat waarschijnlijk te weinig brandstof had.

Lees in dit dossier alles over de vliegramp en de gevolgen.

Bekijk hier al onze video's