Chapecoense: portret van een voor altijd getekende club

Reacties

De Braziliaanse club Chapecoense was bezig aan een uitstekend seizoen, met als bekroning de finale van de Copa Sudamericana. Maar de droom werd een nachtmerrie: het vliegtuig waarin de eerste selectie zat, stortte neer in Colombia. Slechts zes van de 81 inzittenden, waaronder drie voetballers, hebben de ramp overleefd.

Chapecoense: portret van een voor altijd getekende club

Het had het hoogtepunt van het jaar moeten worden voor Associação Chapecoense de Futebol, zoals de club voluit heet. De finale om de Copa Sudamericana, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League. De club die een aantal jaar geleden nog op het derde niveau uitkwam, wilde geschiedenis schrijven.

Lang speelde Chapecoense in de Série C. De club werd in 1973 opgericht na een fusie tussen Atlético Chapecoense en Independiente. Het voetbal in de stad Chapecó moest hierdoor een boost krijgen. Na jaren in de marge te hebben gespeeld, werkte Chapecoense zich vanaf 2012 omhoog in het Braziliaanse voetbal.

Op de promotie naar de Série B in 2012 volgde een jaar later promotie naar de Serié A, het hoogste niveau. Daar had de club al sinds 1979 niet gespeeld. Chapecoense handhaafde zich daarna en eindigde in het tweede seizoen op de veertiende plaats. Door het avontuur in de Braziliaanse beker plaatste de club zich voor de tweede keer op rij voor de Copa Sudamericana. Eindelijk ging het Chapecoense sportief voor de wind.

Het tweede avontuur in de Copa Sudamericana werd er één om nooit te vergeten. Zo werd in de kwartfinale na strafschoppen afgerekend met het Argentijnse Independiente en moest Atlético Junior er een ronde later aan geloven tegen Furacão do Oeste, oftewel De Orkaan van het Westen. In de halve finale zegevierde Chapecoense tegen San Lorenzo uit Argentinië door het uitdoelpunt in het 1-1 gelijkspel. De 0-0 in eigen huis was daardoor voldoende voor een plek in de finale tegen Atlético Nacional. Het zou de grootste wedstrijd in de clubhistorie worden.

Aanvoerder Cléber Santana (35) was één van de belangrijkste - en bekendste - spelers van Chapecoense. De middenvelder speelde tussen 2007 en 2010 voor Atlético Madrid. Het talent Matheus Biteco (21), dat gehuurd werd van het Duitse 1899 Hoffenheim, speelde zes duels voor Brazilië Onder-20. Beiden overleefden het ongeluk niet. Verdediger Alan Ruschel (27), die gehuurd werd van Internacional, is één van de zes overlevenden van het ongeluk. Ook ploeggenoten Neto en Jackson Follmann ontsnapten aan de dood.

Door de ramp is het seizoen van Chapecoense een nachtmerrie geworden. Het vliegtuig waarin het team zat, was vanuit São Paulo via Bolivia op weg naar Medellín in Colombia en crashte in de buurt van de stad. Het bewuste vliegtuig werd onlangs nog gebruikt om het nationale elftal van Argentinië naar Brazilië te vervoeren voor een WK-kwalificatieduel.

In Chapecó is het nieuws van de vliegtuigramp hard aangekomen. Chapecoense was de trots van de stad in de Braziliaanse provincie Santa Catarina. 'We zijn zeer bedroefd, samen in de kleedkamers van ons stadion', zei vice-president Tozzo tegen de Braziliaanse zender SporTV. 'Veel mensen in de stad huilen. We konden dit ons niet voorstellen. Chapecoense was de grootste bron van geluk in de stad.'

Gouverneur Raimundo Colombo betuigde zijn medeleven aan de families van de spelers, officials en journalisten die in het vliegtuig zaten. 'We zijn ontzet. Chapecoense heeft Chapecó en Santa Catarina op de kaart gezet in Brazilië en Zuid-Amerika door historie te schrijven door als eerste club uit Santa Catarina een finale van een internationaal toernooi te bereiken.'

Bekijk hier al onze video's