Chaos compleet rond aanstaand doelpuntenrecord Messi

Reacties

Barcelona-aanvaller Lionel Messi doet zaterdagavond in het thuisduel met Celta de Vigo een nieuwe poging zich te kronen tot topscorer aller tijden in de Spaanse Liga. Boven het naderende record hangen echter heel wat vraagtekens.

Chaos compleet rond aanstaand doelpuntenrecord Messi

De bekende Spaanse statisticus Alexis Martín-Tamayo, beter bekend als Mister Chip en werkzaam voor de Spaanse sportkrant AS, eiste vorige week de aandacht voor zich op door zijn twijfels te uiten over het aanstaande record van Messi. In de aanloop naar de topper Real Madrid-Barcelona publiceerde de cijfermagnaat een verhaal over zijn grondige studie naar de goals van Telmo Zarra, nu nog houder van het doelpuntenrecord.

Zarra was tussen 1940 en 1955 superspits bij Athletic de Bilbao en produceerde in die periode 251 doelpunten in de Spaanse hoogste divisie. Althans, dat is het aantal dat onder meer La Liga, de UEFA en de FIFA al jaren aanhouden in hun boekhouding. Omdat het record tot op heden nooit echt onder vuur lag, zag niemand zich genoodzaakt de cijfers van de aanvaller nauwgezet onder de loep te nemen.

Foutje
Martín-Tamayo deed dat recent dus wel en ook de Catalaanse krant La Vanguardia trok de betrouwbaarheid van de statistieken een paar weken terug al in twijfel. Feit is dat het correct weergeven van karakteristieken uit voetbalwedstrijden in de jaren waarin Zarra actief was zeer te wensen over liet, zeker in de chaotische periode vlak na het einde van de Spaanse burgeroorlog in 1939.

Telmo Zarra (rechts) in actie namens Athletic de Bilbao.
Telmo Zarra (rechts) in actie namens Athletic de Bilbao.

In feite waren de toeschouwers en verslaggevers in de stadions destijds de enige aanwezige ooggetuigen. Even te lang met je ogen knipperen en je miste zo de juiste doelpuntenmaker. Een foutje was dus snel gemaakt en kon met terugwerkende kracht niet meer hersteld worden.

Niemand kan zodoende bepalen of Zarra's record van 251 goals honderd procent betrouwbaar is. Zelfs de statistische huishouding van Athletic de Bilbao biedt geen oplossing. In verschillende documenten die de club op zijn website publiceert duiken steeds weer andere cijfers op. De ene keer kent Athletic 252 competitiegoals toe aan Zarra en dan weer 253. Verwarring alom.

Compromis
Martín-Tamayo kwam daarom in zijn statistische uiteenzetting in AS met een soort compromis. Hij vergeleek alle mogelijke bronnen rond de goals van Zarra en concludeerde dat diens record bij benadering 253 treffers moest omvatten. Hoe indrukwekkend en verdienstelijk de studie van de topstatisticus ook is, de organisatie van La Liga lijkt niet van plan haar historische gegevens te wijzigen. En zo blijft het record van Zarra voorlopig gewoon in de boeken staan op 251.

Eén ding weten we wel zeker. Of Messi het record voor zich opeist met zijn 252ste of 254ste doelpunt, hij mag zich op korte termijn hoe dan ook de meest productieve speler in de historie van het Spaanse competitievoetbal noemen. Met nog jaren voor de boeg zal hij zijn productie naar ongekende hoogten tillen. Wellicht is het aantal van vierhonderd goals zelfs haalbaar voor de Argentijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.