Champions League: Ajax tegen Suarez, Zlatan en Messi

Ajax is in Monaco opnieuw in een loodzware poule ingedeeld voor de groepsfase van de Champions League. VI.nl volgde van minuut tot minuut de loting, waarbij Ajax werd gekoppeld aan Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia.

Champions League: Ajax tegen Suarez, Zlatan en Messi

Voor Ajax betekent de nieuwe Poule des Doods wel enkele fraaie affiches. Zo volgt er een weerzien met Luis Suarez en Thomas Vermaelen, die deze zomer door Barcelona werden aangetrokken. Vorig seizoen verloor Ajax in Camp Nou met 4-0 en werd in eigen huis gestunt, door de formatie van Lionel Messi met 2-1 te verslaan.

Met PSG keren bovendien ook drie andere bekende gezichten terug in de Amsterdam Arena. Zlatan Ibrahimovic brak in Amsterdam echt door en ook Gregory van der Wiel en de Braziliaan Maxwell speelden in het verleden voor Ajax. APOEL Nicosia completeert de poule van Ajax.

Nederlanders
Arjen Robben staat met Bayern München voor een flinke klus in Groep E. Hij treft, net als vorig seizoen, Manchester City en CSKA Moskou. AS Roma, met Kevin Strootman en Urby Emanuelson, maakt de zware groep vol.

Klaas-Jan Huntelaar treft waarschijnlijk ook landgenoten. Bij Chelsea staan nu nog Marco van Ginkel en Nathan Aké onder contract. Bruno Martins Indi (FC Porto) gaat de strijd aan met Shakhtar Donetsk, Athletic de Bilbao en BATE Borisov. Ibrahim Afellay neemt het met Olympiakos op tegen Juventus, Atlético Madrid en Malmö FF.

Wesley Sneijder kan ook zijn borst natmaken. Met Galatasaray, waar ook Nordin Amrabat nog onder contract staat, treft hij onder meer het Anderlecht van Bram Nuytinck. Arsenal en Borussia Dortmund komen ook uit in Groep D.

Ola John (Benfica) en Maarten Stekelenburg (AS Monaco) zijn eveneens aan elkaar gekoppeld. Zenit Sint-Petersburg en Bayer Leverkusen completeren Groep C.

Mocht Oussama Assaidi bij Liverpool blijven, dan treft hij wellicht Virgil Misidjan, die bij debutant Ludogorets een van de aanvallers is. Grote favoriet in die poule is Real Madrid.

Groep A Groep B Groep C Groep D
Atlético Madrid (Spa) Real Madrid (Spa) Benfica (Por) Arsenal (Eng)
Juventus (Ita) FC Basel (Zwi) Zenit (Rus) Bor. Dortmund (Dui)
Olympiakos (Gri) Liverpool (Eng) Bay. Leverkusen (Dui) Galatasaray (Tur)
Malmö FF (Zwe)

Ludogorets (Bul)

AS Monaco (Fra)

Anderlecht (Bel)

Groep E Groep F Groep G Groep H
Bay. München (Dui) Barcelona (Spa) Chelsea (Eng) FC Porto (Por)
Man. City (Eng) PSG (Fra) Schalke 04 (Dui) Shak. Donetsk (Oek)
CSKA Moskou (Rus) AJAX Sporting Lis. (Por) Atl. de Bilbao (Spa)
AS Roma (Ita) APOEL Nicosia (Cyp) NK Maribor (Slo) BATE Borisov (W-Ru)

• 18.42 uur: de verdeling van de clubs zit erop! Ajax kan aan de bak.

• 18.37 uur: APOEL Nicosia is de laatste tegenstander van Ajax. De Amsterdammers zullen moeten stunten om te overwinteren. Datzelfde geldt voor de Cyprioten.

• 18.36 uur: de Real-iconen zorgen voor een op het oog gemakkelijke loting voor de bekerhouder.

• 18.35 uur: Paco Gento gaat Pot 4 verdelen. Wie krijgt Ajax als derde tegenstander?

• 18.25 uur: Ajax zit opnieuw in een Poule des Doods. Zeker is al dat Barcelona en Paris Saint-Germain naar Amsterdam zullen komen. Behalve Zlatan Ibrahimovic keert mogelijk dus ook Luis Suarez, als hij dan niet geschorst is, terug in Amsterdam. Bovendien treft Ajax, net als vorig seizoen, Lionel Messi.

• 18.22 uur: daar is de derde icoon van Real Madrid. Manuel Sanchís gaat Pot 3 verdelen. De Pot met Ajax.

• 18.20 uur: Fernando Hierro heeft ook Pot 2 verdeeld. Arjen Robben neemt het op tegen Manchester City.

• 18.16 uur: Zlatan Ibrahimovic treft in ieder geval zijn oude ploeg Barcelona, waar hij vertrok vanwege problemen met toenmalig trainer Josep Guardiola.

• 18.15 uur: Hete ballen? Bij het bepalen van de groep voor Zenit Sint-Petersburg valt er een bal uit de kom...

• 18.10 uur: Iker Casillas heeft de acht ploegen uit Pot 1 verdeeld.

• 18.05 uur: De eerste balletjes worden getrokken. We gaan ze invullen in de tabel.

• 18.00 uur: Zoals gewoonlijk legt secretaris-generaal Gianni Infantino de opzet van het toernooi en de procedure van de loting uit. Hij benoemt onder meer dat er nog nooit een club de Champions League twee keer op rij won. Tien oud-winnaars dingen ook dit seizoen weer mee, waaronder Ajax. Bovendien vertelt Infantino dat clubs uit Rusland en Oekraïne elkaar niet kunnen treffen, vanwege de politieke lading.

• 17.58 uur: Karl-Heinz Riedle is de ambassadeur voor finalestad Berlijn en zal assisteren bij de loting. Hij won in 1997 met Borussia Dortmund de Champions League.

• 17.55 uur: Met twee filmpjes staat de UEFA stil bij het overlijden van Alfredo di Stéfano en Eusébio. De twee grootheden overleden allebei in 2014.

• 17.50 uur: Iker Casillas heeft zojuist de felbegeerde beker weer ingeleverd. 'Afgelopen seizoen was geweldig. Het was La Décima', vertelt de doelman van Real Madrid. 'We waren opgelucht toen we vorig jaar in de verlenging de finale beslisten.'

• Cristiano Ronaldo werd het voorbije seizoen topscorer met liefst zeventien goals. Dat was een nieuw Champions League-record.

Mede door de zeventien doelpunten van Cristiano Ronaldo behaalde Real Madrid La Décima.
Mede door de zeventien doelpunten van Cristiano Ronaldo behaalde Real Madrid La Décima.

• Bij dertien deelnemende clubs uit het buitenland staat minimaal één Nederlander onder contract. In totaal komen zestien Nederlanders bij buitenlandse ploegen (mogelijk) in actie. Ajax is uiteraard de club met de meeste Nederlandse spelers.
Het overzicht:
Bayern München: Arjen Robben
Chelsea: Marco van Ginkel en Nathan Aké
Benfica: Ola John
FC Porto: Bruno Martins Indi
Schalke 04: Klaas-Jan Huntelaar
Paris Saint-Germain: Gregory van der Wiel
Olympiakos: Ibrahim Afellay
Liverpool: Oussama Assaidi
Galatasaray: Wesley Sneijder en Nordin Amrabat
Anderlecht: Bram Nuytinck
AS Roma: Urby Emanuelson en Kevin Strootman
Ludogorets: Virgil Misidjan
AS Monaco: Maarten Stekelenburg.

• De zes groepsduels zullen afgewerkt worden op de volgende speeldata:
16/17 september
30 september/1 oktober
21/22 oktober
4/5 november
25/26 november
9/10 december

• De 32 ploegen zijn afkomstig uit achttien landen. Duidelijk is de macht van de grote landen: Spanje, Engeland en Duitsland zijn met vier teams vertegenwoordigd. Portugal is het enige land met drie deelnemers, terwijl Italië, Frankrijk en Rusland nog twee ijzers in het vuur hebben. Oekraïne, Zwitserland, Griekenland, Nederland, Turkije, België, Cyprus, Wit-Rusland, Bulgarije, Slovenië en Zweden hebben allemaal één deelnemer.

• Real Madrid is titelverdediger. Vorig seizoen werd uitgerekend rivaal en stadgenoot Atlético Madrid in de finale verslagen. Voor De Koninklijke  betekende dat La Décima, de tiende Europacup I/Champions League-zege.

• Real Madrid is bovendien recordhouder wat betreft aantal deelnames aan de Champions League: achttien. Arsenal is voor de zeventiende keer, nota bene op rij, van de partij.

• De finale van het nieuwe Champions League-seizoen is op 6 juni. De eindstrijd wordt gespeeld in het Olympiastadion van Berlijn.

• De Champions League bestaat sinds het seizoen 1992/93. Daarvoor ging de strijd om De Cup met de Grote Oren  door het leven als Europacup I. De komende jaargang is de 23ste editie en voormalig Real Madrid- en Schalke 04-spits Raúl (foto) voert nog altijd de eeuwige topscorerslijst aan met 71 treffers, voor de gedeelde nummers twee Lionel Messi en Cristiano Ronaldo (67 goals).

Real-icoon Raúl: dubbel recordhouder.
Real-icoon Raúl: dubbel recordhouder.

• Ryan Giggs, inmiddels afgezwaaid en rechterhand van Manchester United-manager Louis van Gaal, is wat betreft aantal Champions League-duels in het hoofdtoernooi gedeeld tweede samen  met Xavi. Zij staan beiden op 141 optredens en dat is eentje minder dan recordhouder Raúl. Iker Casillas staat op 140 duels, waardoor de doelman van Real net als Xavi in de groepsfase Raúl zal gaan aflossen.

• De opzet van het toernooi is ongewijzigd. In acht poules gaan 32 ploegen strijden om zestien tickets voor de achtste finale. De nummers drie zullen na de winterstop instromen in de Europa League en voor de nummers vier volgt Europese uitschakeling.

• Ludogorets uit Bulgarije en Malmö FF uit Zweden zijn de enige twee debutanten van het nieuwe seizoen. Beide ploegen behaalden het lucratieve en felbegeerde ticket via de play-offs. Door het debuut van de twee in het miljoenenbal is het aantal clubs dat ooit in de Champions League uitkwam, met dit seizoen dus meegerekend, uitgekomen op honderddertig.

• Behalve Ludogorets en Malmö FF plaatsten ook NK Maribor, APOEL Nicosia, BATE Borisov, Arsenal, Zenit Sint-Petersburg, Bayer Leverkusen, FC Porto en Athletic de Bilbao zich via de play-offs voor het hoofdtoernooi. Arsenal won van Besiktas, dat in de derde voorronde Feyenoord uitschakelde.

• Door de uitschakeling van Feyenoord is Ajax opnieuw de enige Nederlandse troef. Dat is al zo sinds het seizoen 2010/11, toen was ons land met Ajax en Twente voor het laatst met twee deelnemers van de partij in de poulefase.

Ajax won het afgelopen seizoen in eigen huis van Barcelona met 2-1.
Ajax won het afgelopen seizoen in eigen huis van Barcelona met 2-1.

• Op basis van het UEFA-coëfficiënt is een potindeling gemaakt. Bekijk in de tabel onderaan hoe de 32 deelnemers voor dit seizoen zijn gerangschikt. Ajax zit in Pot 3.

• Om 17.45 uur start in Monaco de loting voor de groepsfase van de Champions League. Na de nodige plichtplegingen zal naar verwachting rond 18.00 uur begonnen worden aan het trekken van de balletjes en zal blijken welke drie ploegen het tegen Ajax gaan opnemen.

Pot 1 Pot 2
Real Madrid (Spa) Schalke 04 (Dui)
Barcelona (Spa) Borussia Dortmund (Dui)
Bayern München (Dui) Juventus (Ita)
Chelsea (Eng) Paris Saint-Germain (Fra)
Benfica (Por) Shakhtar Donetsk (Oek)
Atlético Madrid (Spa) FC Basel (Zwi)
Arsenal (Eng) Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Porto (Por) Manchester City (Eng)
Pot 3 Pot 4
Bayer Leverkusen (Dui) Anderlecht (Bel)
Olympiakos Piraeus (Gri) AS Roma (Ita)
CSKA Moskou (Rus) APOEL Nicosia (Cyp)
AJAX BATE Borisov (WRu)
Liverpool (Eng) Ludogorets (Bul)
Sporting Lissabon (Por) NK Maribor (Slo)
Galatasaray (Tur) AS Monaco (Fra)
Athletic de Bilbao (Spa) Malmö FF (Zwe)
Bekijk hier al onze video's