Cercle Brugge, nieuwe opleidingsploeg van AS Monaco

Reacties

Het is een trend in het internationale voetbal: grote clubs die een samenwerkingsverband aangaan met een ploeg in een kleinere competitie om hun talenten aan speeltijd te helpen. Cercle Brugge, uitkomend op het tweede niveau in België, is sinds eind vorig seizoen officieel in handen van AS Monaco en dat heeft al een vrachtlading spelers opgeleverd.

Cercle Brugge, nieuwe opleidingsploeg van AS Monaco

De steun van de Franse kampioen heeft veel teweeggebracht. De ambitie is hetzelfde gebleven, promoveren naar de Pro League, maar de kans van slagen is aanzienlijk toegenomen. Onder de meer dan twintig aanwinsten in het Jan Breydel-stadion bevinden zich talenten uit de academie van AS Monaco. Doelman Paul Nardi (23) zat er al sinds januari en daar zijn de aanvallers Irvin Cardona (20, foto) en Guévin Tormin (19), linksback Jordy Gaspar (20) en de middenvelders Tristan Muyumba (20) en Jonathan Mexique (22) bij gekomen. Blikvanger is Cardona. Hij scoorde 24 keer in de Onder-19 van Monaco en in de eerste helft van vorig seizoen zestien keer in het tweede team, dat actief is op het vierde niveau. Ook maakte hij zes goals in de Youth League, waaronder een hattrick tegen Tottenham Hotspur. Cercle Brugge is voortaan dus ook AS Monaco.

Vorige maand verscheen het bericht dat zelfs de kleedkamers van Cercle in rood en wit herschilderd waren, om zo de jonge spelers van de Franse topclubs zich meer thuis te laten voelen. Het bleek uiteindelijk alleen om de gang (wit) en de deuren (rood) te gaan. Het schilderwerk gebeurde zonder medeweten van Monaco, benadrukt Cercle-voorzitter Frans Schotte: 'Die kleuren zijn de keuze van onze binnenhuisarchitecte. Ik kan je verzekeren: de eigenheid van Cercle Brugge wordt volledig gerespecteerd.'

Wel zit Filips Dhondt namens Monaco in de raad van bestuur van de vereniging en heeft de Franse club met François Vitali een technisch directeur geïnstalleerd die de voetbaltechnische lijnen uitzet. Via hem kwam er een conditietrainer over van Lille. Ook is het trainingsveld opnieuw aangelegd om de faciliteiten te verbeteren.

De samenwerking heeft voor Monaco het voordeel dat talenten op een hoger niveau worden getest en leren wat het is om prof te zijn. Voor Cercle betekent het een nieuw perspectief nadat de club vanwege financiële problemen helemaal dreigde weg te zakken. De eerste tekenen zijn positief. Cercle won in de voorbereiding onder meer van Willem II en de Eersteklassers Antwerp FC en SC Lokeren. 'Het risico op degradatie is veel kleiner geworden', aldus Schotte. 'Onze belangrijkste zorg, het financiële evenwicht, is verminderd. Iedereen bij Cercle voelt dat de rust terug is. Er is een totaal andere beleving.'

Deze tien clubs maakten de meeste winst afgelopen zomer
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.