Celtic ondergaat metamorfose tijdens transferperiode

Tijdens de afgelopen transferperiode was geen club zo actief als het Schotse Celtic. De selectie zag elf nieuwe gezichten komen en zeven gaan. Edson Braafheid en Robbie Keane zijn de blikvangers. Opvallend is de invloed van het Nederlandse voetbal binnen Celtic.

Celtic ondergaat metamorfose tijdens transferperiode

De ploeg van coach Tony Mowbray is er veel aan gelegen om de achterstand in de competitie van tien punten (met een wedstrijd minder gespeeld) op de eeuwige rivaal Glasgow Rangers goed te maken. De oefenmeester, die begin dit seizoen van West Bromwich Albion naar Schotland kwam, is een liefhebber van het Nederlandse voetbal. Dat verklaart ook dat veel spelers in zijn selectie van Nederlandse komaf zijn of een verleden hebben in de Nederlandse competitie.

Bij West Bromwich Albion, waarmee hij wél degradeerde uit de Premier League, haalde de manager al de Nederlanders Ryan Donk en Gianni Zuiverloon. Jonas Olsson is weliswaar een Zweed, maar had drie seizoenen voor NEC gespeeld toen hij de overstap naar het team van Mowbray maakte.

En toen WBA zich zorgen maakte over degradatie werd Marc-Antoine Fortuné weggeplukt bij AS Nancy. De Franse aanvaller maakte eerder indruk bij FC Utrecht als doelpuntenvoorbereider en sterk aanspeelpunt. Oud-Excelsior-speler Shelton Martis had al een contract bij de club.

Als coach van Celtic trok Mowbray tijdens de afgelopen transferperiode een elftal nieuwelingen aan. De talenten Paul Slane (Motherwell), Thomas Rogne (Stabæk IF), Ki-Yueng Sung (FC Seoul), Cillian Sheridan (Plymouth Argyle) werden vastgelegd. Paul Caddis (Dundee United), Darren O'Dea (Reading) en Benjamin Hutchinson (Swindon Town) kwamen terug van een verhuurperiode.

Daarnaast kwamen de meer ervaren Morten 'Duncan' Rasmussen (Brøndby IF) en Diomansy Kamara (Fulham) naar Celtic Park. Van de zeven vertrekkende spelers is Gary Caldwell de meest bekende. De verdediger speelt nu voor Wigan Athletic.

Robbie Keane was bij Tottenham Hotspur overbodig en was blij bij zijn grote jeugdliefde te kunnen tekenen. Ook kwamen er twee Nederlanders. Eerst kwam Jos Hooiveld van AIK Stockholm over en later ook Edson Braafheid, die verpieterde op de bank bij Bayern München en zich door een huurperiode van een half jaar in de WK-selectie van Nederland hoopt te spelen.

De Nederlandse connectie houdt niet op met Hooiveld en Braafheid. In Glenn Loovens treft het duo een landgenoot en Fortuné verhuisde met zijn coach mee van West Bromwich naar Celtic. Aanvaller Georgios Samaras ten slotte maakte zijn debuut voor
SC Heerenveen en speelde drieëneenhalf jaar in Friesland

Bekijk hier al onze video's