Celtic mist The Old Firm, maar toch vooral persoonlijkheid

Reacties

De gedoodverfde kampioen van Schotland kent een wisselvallige periode. Zondag ging het duel met koploper Hamilton Academical verloren, waardoor de kritiek op de ploeg van manager Ronny Deila steeds meer aanzwelt. En dat kan een ploeg zonder echte persoonlijkheden niet gebruiken.

Celtic mist The Old Firm, maar toch vooral persoonlijkheid

In 2012 werd de Schotse grootmacht Glagow Rangers failliet verklaard. De eeuwige rivaal van stadgenoot Celtic daalde af naar het vierde niveau en werkt momenteel hard aan een terugkeer in het Premiership. Door het wegvallen van de Rangers lag de weg naar vele nieuwe kampioenschappen open voor Celtic.

Twee jaar op rij profiteerden The Celts onder leiding van Neil Lennon inderdaad optimaal van de afwezigheid van de buurman, terwijl de ploeg in het laatste seizoen van de Rangers op het hoogste niveau (2011/12) ook al kampioen was geworden. Maar het gemis van The Old Firm laat zich voelen in Schotland. De Schotse competitie, die wereldwijd toch al weinig tot de verbeelding sprak, kelderde nog meer in aanzien. Het had invloed op de transferperiode van Celtic, waarin de clubleiding geen echt grote namen wist te verleiden tot een overstap naar Glasgow.

Tijdens de laatste Old Firm (3-0 winst voor Celtic) in april 2012 namen de aanhangers van The Celts met een glimlach afscheid van Glasgow Rangers.
Tijdens de laatste Old Firm (3-0 winst voor Celtic) in april 2012 namen de aanhangers van The Celts met een glimlach afscheid van Glasgow Rangers.

Voor manager Ronny Deila was de hem opgelegde doelstelling echter simpel bij zijn aanstelling in de zomer van dit jaar: er werd opnieuw een kampioenschap geëist. De Noor ging de uitdaging aan, maar kijkt na de eerste acht competitiewedstrijden terug op een stroeve start. De ploeg verloor al twee competitieduels en speelde twee keer gelijk. Daarnaast werd de ploeg in de voorrondes van de Champions League kinderlijk aan de kant geschoven door Legia Warschau en later definitief uitgeschakeld door NK Maribor.

Europees geluk
Dat de ploeg het tot de laatste voorronde van het miljoenenbal wist te schoppen, was te danken aan een administratieve fout van de Polen, die een geschorste speler het veld in brachten. Daardoor werd de 2-0 nederlaag van Celtic omgezet in een 3-0 overwinning en mochten de Schotten van geluk spreken dat het in de heenwedstrijd nog met een tegendoelpunt was gekomen (4-1 verlies). Door een 1-1 gelijkspel en een 1-0 nederlaag in eigen huis tegen Maribor werd Celtic veroordeeld tot de Europa League, waarin het intussen gelijkspeelde tegen Red Bull Salzburg en nipt won van Dinamo Zagreb (1-0).

Virgil van Dijk moet de kar trekken bij Celtic, maar lijkt met zijn hoofd al ergens anders te zitten.
Virgil van Dijk moet de kar trekken bij Celtic, maar lijkt met zijn hoofd al ergens anders te zitten.

Met Virgil van Dijk en Derk Boerrigter heeft Deila twee Nederlanders in zijn selectie, van wie hij alleen de verdediger steevast gebruikt als basisspeler. De oud-Ajacied moet hopen op invalbeurten, als hij überhaupt al bij de wedstrijdselectie zit. Tot nu toe is hij namelijk vooral tribuneklant. Maar Van Dijk lijkt met zijn hoofd al ergens anders te zijn. Aan het eind van de transferperiode waren er enkele Premier League-clubs (Southampton, Sunderland en Arsenal) in de race voor de 23-jarige centrumverdediger, maar zijn broodheer weigerde elke vorm van medewerking. Uitleg van Deila: 'We hebben hem hier veel te hard nodig.'

Persoonlijkheid
Die verklaring was helder, want Van Dijk is in zijn selectie een van de weinige persoonlijkheden die er ook in een slechte wedstrijd letterlijk en figuurlijk nog bovenuit steekt. Celtic poogde nog wel wat extra sterke persoonlijkheden in te lijven, om het gemis van vertrokken spelers als Victor Wanyama, Gary Hooper en Fraser Forster op te vullen, maar het kwam niet verder dan het huren van een speler als John Guidetti (ex-Feyenoord). En ook de huurling van Manchester City kan de kar nog niet trekken, zoals hij dat in zijn tijd in Rotterdam wel direct kon.

'We verscholen ons op het veld. Het was teleurstellend om te zien', kraakte aanvoerder Scott Brown zondag een harde noot na het 1-0 verlies tegen Hamilton Academical. De nederlaag was goed voor de eerste thuisnederlaag sinds november 2012.

Manager Ronny Deila moet ervoor zorgen dat Celtic dit seizoen het vierde kampioenschap op rij kan vieren. Dat wordt nog een hels karwei.
Manager Ronny Deila moet ervoor zorgen dat Celtic dit seizoen het vierde kampioenschap op rij kan vieren. Dat wordt nog een hels karwei.

'We werden afgebluft, maar zo hoort het niet. Wij horen de tegenstanders – zeker op eigen veld – af te bluffen. Ik ben naar Celtic gekomen om wedstrijden te winnen en dat doen we nu niet. We spelen namelijk als individuen en wachten tot een speler als Kris Commons een bal van afstand binnenknalt, maar dat gebeurt ook niet iedere week. En aan het eind van de rit zijn we gewoon niet goed genoeg.'

Over welk einde van welke rit Brown het heeft is niet helemaal duidelijk, maar ook in Glasgow blijkt dus een noodklok te hangen en Brown luidt hem. Het is voor Ronny Deila te hopen dat hij zijn ploeg kan hergroeperen en zijn equipe op tijd weet op te richten om opnieuw een gooi naar het kampioenschap te doen. Celtic is het aan zijn stand verplicht. Deila: 'Ach, in het voetbal gebeuren dit soort dingen wel eens', relativeerde de Noorse hoofdcoach de mindere competitiestart en de meest actuele nederlaag. 'Maar we doen nog steeds in elke competitie mee om de prijzen en hebben nog kansen genoeg om dit seizoen tot een goed einde te brengen.'
(Mitchell Minnaard)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.