Celtic maakt het zich moeilijk tegen Boavista

In Schotland dromen ze hardop van een nieuwe Europese triomf voor Celtic, 36 jaar nadat de club uit Glasgow als eerste Britse club een cup veroverde. Boavista lijkt vooralsnog in de weg te staan, en dat mag Celtic alleen zichzelf verwijten.

The Bhoys kwamen op Parkhead niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waardoor de ploeg van coach Martin O'Neill over twee weken opnieuw de aanval moet zoeken, maar dan in Oporto. Drie 'Schotse' spelers zullen de meeste moeite hebben om de slaap te vatten na het gelijkspel: Joos Valgaeren (foto), Henrik Larsson en John Hartson. Zij allen strijden voor de titel van schlemiel.

Valgaeren kreeg de eerste nominatie. Na een saaie en gevaarloze eerste helft, brak de Belgische verdediger het duel open in de 48ste minuut. Hij verkeek zich op een voorzet van tegenstander Erivan en gleed met de punt van zijn schoen de bal achter zijn eigen keeper Rab Douglas.

Larsson leek aanvankelijk zijn ploeggenoot te redden. Want nog geen minuut na de 0-1 tekende de Zweed voor de gelijkmaker. Hij rondde koel af nadat ploeggenoot Stilian Petrov fraai teruglegde. Maar de oud-Feyenoorder ging in de 76ste minuut van het ruige duel in de fout, nadat scheidsrechter Frank De Bleeckere Celtic een strafschop had gegeven vanwege hands van Eder. Larsson zag zijn zachte inzet fraai gekeerd door doelman Ricardo.

Hartson kreeg in de slotfase drie grote kansen om Celtic alsnog aan de verdiende overwinning te helpen. Eénmaal slaagde hij erin Ricardo te passeren, maar bracht Paulo Turra redding op de doellijn.

Celtic was iets beter dan de stug verdedigende Portugezen, die in doelman Ricardo de meest opvallende speler hadden. De keeper redde enkele keren fraai op inzetten van Larsson en Hartson, maar bracht zichzelf en zijn ploeg in problemen door grote missers bij hoge voorzetten.

Boavista lijkt dicht bij een plaats in de finale, waar stadgenoot FC Porto (speelt tegen Lazio Roma) tegenstander zou kunnen zijn. Celtic heeft echter in de kwartfinale tegen Liverpool bewezen ondanks een 1-1 op Parkhead te kunnen overleven. De fans van The Bhoys mogen dus nog dromen.