Cavani, Falcao en Zlatan in de spotlights tijdens Le Ca$hico

Voetbal International blikt regelmatig vooruit op wedstrijden in de Ligue 1. Voor de zesde speelronde is dat het duel tussen Paris Saint-Germain en AS Monaco van zondag (21.00 uur).

Cavani, Falcao en Zlatan in de spotlights tijdens Le Ca$hico

Paris Saint-Germain

Klassering: derde plaats (elf punten uit vijf duels)
Vorm: G-G-W-W-W

Le Ca$hico, zo wordt de confrontatie tussen beide poenerige Franse grootmachten genoemd. Dit als verwijzing naar de Spaanse klassieker Barcelona-Real Madrid. Zelf had Frankrijk met het duel tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille zijn eigen Le Classique. Maar door de opmars van AS Monaco, de voorbije twee seizoenen actief in de Ligue 2, is er een nieuwe strijd: de clash van het grote geld.

Paris Saint-Germain heeft na een moeizame seizoenstart de vorm te pakken. De regerend landskampioen won zijn laatste drie competitieduels en boekte dinsdag een fraaie 4-1 zege in de Champions League bij Olympiakos. In de formatie van trainer Laurent Blanc was plaats ingeruimd voor de debuterende verdediger Marquinhos, afgelopen zomer voor ruim dertig miljoen euro overgenomen van AS Roma. De pas negentienjarige Braziliaan verving zijn geblesseerde landgenoot Alex. In Griekenland vormden Zlatan Ibrahimovic en Edinson Cavani weer het aanvalskoppel.

Momenteel wisselt Blanc het spelsysteem geregeld af. De laatste competitieronde tegen Girondins Bordeaux (0-2 winst) startte PSG in een 4-3-3-formatie. Ibrahimovic speelde centraal, terwijl Lucas en de piepjonge Hervin Ongenda de flanken bezetten. Zodra PSG met drie aanvallers speelt, is de rol van Cavani een interessante. In dat systeem begon de Uruguyaan enkele keren vanaf rechts, niet bepaald de plaats waar zijn grote kracht ligt.

Uitgelicht
Gregory van der Wiel lijkt de concurrentiestrijd met Christophe Jallet langzaam in zijn voordeel te beslissen. Tegen Olympiakos startte de ex-Ajacied voor de vierde opeenvolgende wedstrijd in de basis. Jallet zat de laatste drie duels op de reservebank. Ook vorig seizoen wisselden beide spelers elkaar beurtelings af op de rechtsbackpositie. Maar in de belangrijkste wedstrijden koos toenmalig coach Carlo Ancelotti doorgaans voor Jallet. Met Van der Wiel (recent nog in de belangstelling van Internazionale) in de basis won PSG vier keer op rij. De eerste twee competitieronden speelde de formatie twee keer 1-1.

AS Monaco

Klassering: eerste plaats (dertien punten uit vijf duels)
Vorm: W-W-G-W-W

AS Monaco maakt het ondenkbare vooralsnog waar. Uitgezonderd een doelpuntloos gelijkspel tegen Toulouse wonnen de Monegasken al hun competitiewedstrijden. Een hoge klassering werd het hyperambitieuze AS Monaco vooraf wel toegedicht. Maar níét de koppositie.

Begin dit seizoen was Paris Saint-Germain in een enquête van L'Equipe voor 71 procent van de ondervraagden de gedoodverfde kampioen. Maar AS Monaco is na vijf speelronden de ploeg met de meeste goals voor (negen) en minste tegen (twee). Trainer Claudio Ranieri kiest voor een opvallende mix van ervaren spelers die aan hun tweede jeugd zijn begonnen (Ricardo Carvalho, captain Éric Abidal, Jérémy Toulalan) én jonge frivole talenten.

Ook de voor zestig miljoen euro van Atlético Madrid aangetrokken Radamel Falcao maakt de torenhoge verwachtingen waar. Vorige week zondag was de Colombiaanse topschutter matchwinner tegen Lorient; hij staat op vier goals. De 23-jarige Emmanuel Rivière maakte er verrassenderwijs al vijf. Dat is meer dan zijn volledige productie in het voorbije seizoen (vier).

Uitgelicht
Gelet op de financiële mogelijkheden had AS Monaco zijn selectie kunnen invullen met uitsluitend gearriveerde topvedetten. Maar intussen is duidelijk dat trainer Claudio Ranieri wel degelijk oog heeft voor talent. Met de vleugelspitsen Lucas Ocampos en Yannick Ferreira-Carrasco en de backs Fabinho en Layvin Kurzawa heeft de hoofdmacht van AS Monaco vier spelers van twintig jaar of jonger. De Belg Ferreira-Carrasco is al zelfs de revelatie van de Ligue 1 genoemd. Daarnaast maakte Geoffrey Kondogbia tegen Lorient zijn debuut. De twintigjarige Franse international werd recent voor twintig miljoen euro overgenomen van Sevilla.

Onderlinge historie

In Ligue 1-verband was Paris Saint-Germain al 37 keer gastheer van AS Monaco. Ook op vreemde bodem tegen PSG kan Monaco betere cijfers overleggen: zestien zeges, negen remises en twaalf nederlagen. De laatste zeven onderlinge duels (uit en thuis) wist Paris Saint-Germain niet te winnen. De laatste zege dateert van september 2007; het won met 2-1 bij AS Monaco.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
30/05/2009 Paris Saint-Germain - AS Monaco 0-0 Ligue 1
13/09/2009 AS Monaco - Paris Saint-Germain 2-0 Ligue 1
20/01/2010 Paris Saint-Germain - AS Monaco 0-1 Ligue 1
18/12/2010 Paris Saint-Germain - AS Monaco 2-2 Ligue 1
07/05/2011 AS Monaco - Paris Saint-Germain 1-1 Ligue 1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen