Cavani: de visser die wacht op het juiste moment

Reacties

Edinson Cavani is hard op weg topscorer te worden van de Ligue 1. De dertigjarige aanvaller heeft een respectabele voorsprong van vier doelpunten op de nummer twee op de schutterslijst: Lyon-spits Alexandre Lacazette. In 28 competitiewedstrijden scoorde Cavani 27 keer.

Cavani: de visser die wacht op het juiste moment

Ook in de Champions League vond hij de weg naar het doel makkelijk: acht maal in acht duels. Alleen de onvermijdelijke Lionel Messi (elf goals) maakte er meer.

De Zuid-Amerikaan kwam in 2013 voor 64 miljoen euro over van Napoli en is sindsdien elk seizoen goed geweest voor minstens 25 treffers in alle competities bij Paris Saint-Germain. Toch opereerde hij altijd in de schaduw van Zlatan Ibrahimovic, de Zweedse Eiffeltoren van Parijs. Sinds het vertrek van de Zweed afgelopen zomer lijkt Cavani uit zijn schulp te zijn gekropen.

'Hij is geobsedeerd door het doel, hij geeft nooit op', zei David Trezeguet onlangs. In een recent interview haalt Cavani zijn favoriete tijdverdrijf erbij. Hij is dol op vissen en maakt een opvallende vergelijking: 'Een spits is als een visser die op de vis zit te wachten. Plots is hij daar, bijt hij en moet je hem binnenhalen. Je moet klaar zijn voor dat moment. Net zoals een aanvaller. Je werkt, je wacht en je moet het moment kunnen aanvoelen om die laatste beweging te maken en te scoren.'

Wennen
Scoren doet hij, dit seizoen meer dan ooit. Voor club en land. In de WK-kwalificatiecampagne maakte Cavani negen goals in dertien wedstrijden. Daarmee is hij topscorer van de CONMEBOL-zone. Dat hij een kleine anderhalve week aan de andere kant van de oceaan heeft vertoefd, heeft Cavani deugd gedaan. Hij mist Uruguay enorm. 'Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan mijn stad, mijn vrienden en mijn familie daar denk. Dat is heel hard geweest voor mij. Niet de aanpassing op zich, maar om te wennen aan die situatie. En eerlijk gezegd: ik denk dat ik er nooit gewend aan zal kunnen raken. Ik heb altijd zin om terug naar mijn thuis te gaan en naar de plaatsen waar ik als kind vaak kwam.'

Maar, zegt de spits, Uruguayanen zijn een speciaal volk. 'Ons land is gevormd door heel wat immigranten, die huis en haard moesten achterlaten en een nieuw leven hebben moeten opbouwen. Wij zijn dus geboren met de kwaliteit ons aan te passen.' (Steven Van Herpe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.