Categorie-indeling licentiecommissie KNVB herzien

Reacties

De licentiecommissie van de KNVB is druk bezig met een nieuwe opzet van het huidige licentiesysteem. De huidige opzet, waarbij clubs via een puntensysteem worden ingedeeld naar een van de drie categorieën, is sterk verouderd.

Categorie-indeling licentiecommissie KNVB herzien

Er wordt onder meer gekeken of de huidige categorie-indeling (eerste, tweede en derde) moet worden gehandhaafd en of de licentiezaken elke periode de huidige status van alle clubs publiek moet maken. Een club als FC Dordrecht had recent veel last van het etiket categorie 1-club, terwijl de club volkomen gezond is. Andere clubs misbruiken juist het gegeven dat ze zo gezond zijn.

Een ander belangrijk gespreksonderwerp zijn de verschillende licentie-eisen voor de Eredivisie en de Jupiler League. Op dit moment gelden voor alle clubs met uitzondering van Achilles '29 dezelfde eisen. In samenspraak met de Eerste Divisie wordt nu gekeken naar een mildere eis voor clubs op het tweede niveau. Waar de richtlijnen voor de Eredivisieclubs dicht bij de Europese normen van de UEFA komen te liggen, moet er in de Jupiler League een verzwakte versie komen en dan vooral op financieel gebied.

In grote lijnen zijn de betrokken partijen het al eens over de nieuwe opzet, die zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. De KNVB laat weten de nieuwe regels in het seizoen 2016/17 en anders in 2017/18 te willen implementeren. Daarbij is het wel afhankelijk van de UEFA, die alle licentiesystemen van de bij hun aangesloten bonden moet goedkeuren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.