Catalaanse motor schrijft voetbalhistorie in derby

Reacties

Xavi speelde zaterdagmiddag op bezoek bij stadgenoot Espanyol zijn vijfhonderdste wedstrijd in de Primera División. De middenvelder is de eerste speler van Barcelona die deze mijlpaal heeft bereikt.

Catalaanse motor schrijft voetbalhistorie in derby

De invalbeurt van Xavi in de 88ste minuut was een spaarzaam hoogtepunt in de tweede helft van de Catalaanse derby. Barcelona bepaalde voor rust al de eindstand op 0-2 dankzij Neymar en Lionel Messi.

Maar de 35-jarige spelmaker behoort sinds zaterdag 25 april 2015 tot een select gezelschap. Xavi is de eerste speler die bij Barcelona vijfhonderd competitiewedstrijden achter zijn naam heeft staan. De Spanjaard is de achtste speler in de geschiedenis van de Spaanse competitie die de magische grens heeft bereikt.

Xavi moet in die lijst Andoni Zubizarreta (622, Athletic Club, Barcelona, Valencia), Raúl (550, Real Madrid), Eusebio (543, Real Valladolid, Atlético Madrid, Barcelona, Celta de Vigo), Francisco Buyo (542, Deportivo La Coruña, Sevilla, Real Madrid), Manuel Sanchís (523, Real Madrid), Iker Casillas (506, Real Madrid), en Miquel Soler (504, Espanyol, Barcelona, Atlético, Sevilla, Real Madrid, Real Zaragoza, Mallorca) voor zich dulden.

Motor
De technisch begaafde middenvelder kwam op elfjarige leeftijd bij de Catalaanse grootmacht en debuteerde in oktober 1998 tegen Valencia (3-1 zege Barcelona) op achttienjarige leeftijd onder de toenmalige coach Louis van Gaal. Met Barcelona werd hij onder meer zeven keer kampioen, won hij drie keer de Champions League (foto onder), drie keer de wereldbeker voor clubteams en twee keer de Spaanse beker.

In die succesvolle periode was Xavi de stuwende kracht, de motor, de leider en het brein van het elftal. Absolute sterspelers als Lionel Messi en Ronaldinho konden schitteren mede door het inzicht en de rust van de Spanjaard. 'Xavi is mijn nummer één. Hij bepaalt het tempo', zei Johan Cruijff in 2011 over Xavi. In de ogen van Cruijff was dat jaar niet Messi, maar Xavi de beste speler ter wereld.

Daarnaast speelde hij 130 interlands voor Spanje, waarmee hij twee keer Europees kampioen en één keer wereldkampioen werd. Een indrukwekkend palmares, maar of de geboren Catalaan ook na dit seizoen nog te bewonderen is in Camp Nou valt te betwijfelen. Zijn huidige contract loopt tot de zomer van 2016.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.