Casillas ziet urenlange reeks zonder tegengoal eindigen

Iker Casillas zag dinsdagavond een einde komen aan zijn reeks van ruim negen uur interlandvoetbal zonder tegengoal in het shirt van het Spaanse nationale elftal. Olivier Giroud passeerde de 142-voudig international dinsdagavond met een doeltreffende kopbal in de vierde minuut van de blessuretijd.

Voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel met de Fransen was Casillas al recordhouder namens het Spaanse elftal met 727 minuten. Daar voegde de 31-jarige doelman van Real Madrid dinsdagavond negentig minuten aan toe, totdat Giroud in blessuretijd voor de gelijkmaker zorgde. Antonio Di Natale was in de groepswedstrijd op het EK 2012 namens Italië (1-1) de laatste doelpuntenmaker geweest.

Tussen de treffers van Di Natale en Giroud in hield Casillas 817 minuten lang zijn doel schoon, waarmee hij zijn eigen record weer wat scherper stelde. Het wereldrecord van Dino Zoff blijft echter buiten bereik. De voormalige sluitpost van het Italiaanse nationale team hield tussen 1972 en 1974 1.143 minuten lang zijn doel schoon.

In absolute aantallen blijft Casillas voorlopig wel de wereldrecordhouder. Met 82 clean sheets in 142 interlands is hij voormalig Oranje-doelman Edwin van der Sar (72) al lang en breed gepasseerd. Gerekend over competitieve duels heeft Van der Sar nog wel de langstlopende reeks met 1.041 minuten zonder tegengoal. Dino Zoff feliciteert Emmanuel Sanon, die tijdens het WK 1974 namens Haïti de recordreeks van de Italiaanse doelman beëindigde. Italië won wel in het Olympiastadion van München, met 3-1. Foto: VI Images