Carrière voormalig NEC-topscorer Vleminckx gaat als nachtkaars uit

Reacties

Het is alweer een tijd geleden dat de voetbalwereld iets hoorde over Björn Vleminckx. De topscorer van de Eredivisie in het seizoen 2010/11 trekt na twee jaar in de anonimiteit in het tweede elftal van Royal Antwerp zijn conclusies en stopt na dit seizoen als profvoetballer.

Carrière voormalig NEC-topscorer Vleminckx gaat als nachtkaars uit

De inmiddels 33-jarige Vleminckx streek bijna tien jaar geleden neer bij NEC, dat 1,7 miljoen euro neertelde voor de spits van KV Mechelen. Na een eerste seizoen met acht goals in 32 Eredivisie-duels was de spits los. Tot verbazing van velen kroonde de Belg zich in het seizoen 2010/11 tot topscorer van de Eredivisie met 23 treffers. Hij liet onder anderen Mads Junker en Dmitry Bulykin achter zich.

Björn Vleminckx in zijn tijd bij NEC, het hoogtepunt in zijn carrière.
Björn Vleminckx in zijn tijd bij NEC, het hoogtepunt in zijn carrière.

Een transfer was daarna onvermijdelijk, ook omdat Vleminckx zich al mocht laten zien bij De Rode Duivels. Club Brugge klopte aan in Nijmegen en betaalde liefst 3,3 miljoen voor de aanvaller, een record voor NEC. Daarna ging de carrière van Vleminckx echter al snel bergafwaarts. Bij Club Brugge overtuigde hij niet en in zijn tweede seizoen werd hij verhuurd aan het Turkse Genclerbirligi.

Voor Club Brugge zou hij daarna niet meer in actie komen. Vleminckx bleef in Turkije en speelde twee jaar op het hoogste niveau bij Erciyespor en daarna een niveau lager bij Göztepe Izmir, waarna hij in 2016 bij Antwerp terugkeerde in zijn vaderland. In zijn eerste seizoen deed Vleminckx nog regelmatig mee en scoorde hij vijf keer, maar de na promotie naar de Jupiler Pro League en de komst van trainer László Bölöni was het al snel gedaan met de spits.

Vleminckx in betere tijden bij Royal Antwerp.
Vleminckx in betere tijden bij Royal Antwerp.

Bölöni gaf al snel aan dat Vleminckx, net als een paar ploeggenoten, op zoek mocht naar een nieuwe club en tot die tijd zou worden teruggezet naar de beloften. Er kwam echter geen aanbod voor de spits en volgens Belgische media zou Vleminckx een prima contract hebben bij Antwerp. Zomaar vertrekken zag hij daarom niet zitten. 'De situatie is wat ze is en Björn lijkt er wel tevreden mee', zei zaakwaarnemer Walter Mortelmans in september tegen Het Nieuwsblad.

Vleminckx koos er dus voor zijn contract bij Antwerp uit te dienen en twee seizoenen bij de beloften door te brengen. Zijn laatste officiële duel dateert van 15 januari 2017 toen hij inviel op bezoek bij Cercle Brugge (0-1). In de zomer zal Vleminckx Antwerp dan eindelijk achter zich laten. Het Nieuwsblad meldt dat hij stopt als profvoetballer en aan de slag gaat bij amateurclub Oppuurs, dat uitkomt op het vijfde niveau.

Spelersprofiel

B. Vleminckx


B. Vleminckx
Geboortedatum:
1 december 1985
Leeftijd:
38
Geboorteplaats:
Boom
Nationaliteit
België
Lengte:
1,84 m
Gewicht:
78 kg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.