Carlos Vela: vaak ongrijpbaar, altijd onvoorspelbaar

Reacties

In de dertiende speelronde van de Primera División neemt Real Sociedad het in eigen huis op tegen Barcelona (zondagavond 20.45 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven over de inmiddels 27-jarige Carlos Vela.

Carlos Vela: vaak ongrijpbaar, altijd onvoorspelbaar

Real Sociedad begon veertien jaar geleden voor het laatst zo goed aan het seizoen in La Liga. De Basken wonnen hun vier laatste competitiewedstrijden, waaronder die tegen Atlético Madrid. Het is Eusebio (ex-Barça) die de puzzel, waar eerder David Moyes zo mee worstelde, heeft gelegd. Iñigo Martínez is de defensieve leider, de van Real Madrid teruggekeerde Asier Illarramendi de regisseur, Xabi Prieto de creatieve geest en er is een speciale plaats voor Carlos Vela, de immer grillige rasartiest.

Gebroederlijk zochten Antoine Griezmann en Vela begin november de kleedkamer op na het rustsignaal bij Sociedad-Atlético. Het fameuze aanvalsduo was weer even samen. Geholpen door de uitstekende samenwerking kwam zowel Vela als Griezmann in het seizoen 2013/14 tot zestien competitiegoals voor La Real. De Fransman vertrok naar Atlético, de Mexicaan bleef achter in San Sebastián. Het was weer zo'n periode waarin Vela met ogenschijnlijk gemak zijn klasse toonde.

Lang duren die periodes over het algemeen niet. Zijn loopbaan is er een van vallen en opstaan. Wie de door Vela bewandelde weg uittekent, krijgt zo ongeveer het profiel van een Pyreneeën-rit in de Vuelta. Een schorsing van een halfjaar bij het nationale elftal vanwege een wilde feestavond, vriendelijk bedanken voor een plek in de selectie voor het WK in Brazilië en een boete van een ton wegens het afmelden voor een training na de avond ervoor gezien te zijn bij een concert in Madrid. Het is een greep uit het rijtje opmerkelijke incidenten met Vela in de hoofdrol.

Als zeventienjarige liet hij Mexico achter zich om het te gaan maken bij Arsenal. Huurperiodes bij Celta de Vigo, Salamanca, Osasuna, West Bromwich Albion en Real Sociedad volgden, tot een doorbraak in Londen kwam het niet. Steeds had de Mexicaan oplevingen, altijd lag het verval op de loer.

Vela is al jaren de vreemde eend in de bijt. Hij is niet obsessief met zijn vak bezig. Bij het kijken van een voetbalwedstrijd moet hij de grootste moeite doen om zijn ogen open te houden, bekende hij tegenover Marca. Liever volgt hij de NBA op de voet. Voetbal is voor hem slechts een manier zijn talent te benutten. Niet meer, niet minder.

In zijn rol vanaf rechts sprankelt de linkspoot momenteel weer. Vela heeft de vrijheid om vaak naar te binnen komen, zoekend naar de ruimtes rond bliksemafleider Willian José. De rol is hem op het lijf geschreven. Vier keer scoorde de Mexicaan in zijn laatste zeven wedstrijden. Hij is de man in vorm bij Sociedad, al is het bij Vela altijd maar de vraag voor hoe lang. Ongrijpbaar en onvoorspelbaar, voor Barcelona is het zondagavond een week voor El Clásico een levensgevaarlijke combinatie.

Programma
Eibar 25-11
20:45
Real Betis Sevilla
Málaga 26-11
13:00
Deportivo La Coruña
Real Madrid 26-11
16:15
Sporting Gijón
Espanyol 26-11
18:30
Leganés
Sevilla 26-11
20:45
Valencia
Villarreal 27-11
12:00
Alavés
Osasuna 27-11
16:15
Atlético Madrid
Celta de Vigo 27-11
18:30
Granada
Real Sociedad 27-11
20:45
Barcelona
Las Palmas 28-11
20:45
Athletic de Bilbao
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.