Caracciolo en Voskamp: servet of tafellaken?

Fabio Caracciolo en Johan Voskamp voeren de topscorerslijst van de Jupiler League aan met respectievelijk zeventien en negentien doelpunten. Een transfer naar het hoogste niveau lonkt, maar daar werden beiden al eens gewogen en te licht bevonden.

Caracciolo en Voskamp: servet of tafellaken?

Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV Apeldoorn) en Ruud van Nistelrooy (FC Den Bosch) zijn natuurlijk dé voorbeelden van aanvallers die in het recente verleden vanuit de Eerste Divisie zijn doorgestoten naar de internationale top. Uiteraard is een dergelijke stap niet voor iedereen weggelegd.

Net als Huntelaar en Van Nistelrooy een fenomeen zijn, is daar ook de typische Eerste Divisie-spits. Aanvallers die op het op een na hoogste niveau het ene na het andere doelpunt maakten, maar hun schotvaardigheid compleet kwijt raakten op het moment dat ze een treetje hoger actief waren. Te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.

Een mooi voorbeeld daarvan is Michel van Oostrum. In dienst van FC Emmen werd hij twee keer topscorer van de Eerste Divisie en in totaal trof hij 148 keer doel voor de Drentse club. In de Eredivisie bij FC Zwolle en SC Cambuur liet zijn scoringsdrift hem in de steek. Van Oostrum is overigens lang niet de enige.

Neem Peter van Velzen, die namens SVV en RKC in totaal liefst drie keer topschutter was in de Eerste Divisie. In drie seizoenen op het hoogste niveau bij Haarlem en SVV kwam hij niet verder dan acht goals. Andere voorbeelden zijn John Mutsaers en Stefan Jansen; in de Eerste Divisie scoorden ze aan de lopende band en in de Eredivisie leken ze het scoren verleerd. Cecilio Lopes en Berry Powel zijn meer recente voorbeelden.

Caracciolo en Voskamp mochten zich ook al eens zonder al te veel succes bewijzen in de Eredivisie. Caracciolo kwam vorig seizoen bij ADO Den Haag niet verder dan één treffer in dertien optredens. Voskamp, momenteel bezig aan zijn beste seizoen ooit, toonde zich eerder bij Excelsior ook veel minder schotvaardig dan hij nu is.

Caracciolo en Voskamp kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan Sandro Calabro. De huidige spits van VVV leek lange tijd te kort te komen voor het hoogste niveau. Dit seizoen lijkt hij zijn belofte alsnog in te lossen.. Met acht goals is hij momenteel clubtopscorer van VVV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen