Cambuur-missie De Jong was gedoemd te mislukken

Reacties

Het vertrek van Henk de Jong bij SC Cambuur is even opmerkelijk als onvermijdelijk. De 51-jarige trainer riep meerdere malen het zich in financieel opzicht niet te kunnen veroorloven om zelf op te stappen, maar werd dit seizoen van verschillende kanten tegengewerkt. De kans dat hij in zijn missie zou slagen, werd daarom steeds kleiner.

Cambuur-missie De Jong was gedoemd te mislukken

Sinds De Jong het in april 2014 overnam van Dwight Lodeweges na diens pikante overstap naar SC Heerenveen, bleef Cambuur aanvankelijk de stuntploeg die het ook in het eerste seizoen na de terugkeer in de Eredivisie was. Ook in 2014/15 eindigde de kampioen van de Jupiler League van 2013 op de verdienstelijke twaalfde plaats. In het derde seizoen van De Jong ging echter bijna alles mis voor de Leeuwarders.

De jaargang begon nog met een hoopgevend gelijkspel op bezoek bij PEC Zwolle (2-2), maar daarna volgden vier nederlagen. Daarbij viel op dat er weinig meer over was van de ploeg die in de vorige twee seizoenen nog achttien van de 34 thuiswedstrijden won. Zowel Heracles Almelo (1-6) als PSV (0-6) verliet Leeuwarden na een zesklapper. De Tukkers omdat Oussama Tannane (vier goals) de dag van zijn leven had, de kampioen omdat Sander van de Streek al na acht minuten rood kreeg voor hands.

Het herstel zette zich daarna enigszins in met zes gelijke spelen in zeven duels en de eerste overwinningen in december (3-1 tegen NEC en 4-1 bij Excelsior), maar tijdens de winterstop verloor De Jong - ondanks alles altijd weer goed voor een gepeperde uitspraak - met Bartholomew Ogbeche zijn belangrijkste speler aan concurrent Willem II. De 31-jarige Nigeriaan was met negen goals niet alleen clubtopscorer, maar had ook een nauwe band met De Jong en fungeerde als mentor voor de spelersgroep.

Bartholomew Ogbeche stond met twee treffers tegen zowel NEC als Excelsior aan de basis van de enige twee Cambuur-zeges van het seizoen. Zijn vertrek gaf het geloof in handhaving een flinke knauw.
Bartholomew Ogbeche stond met twee treffers tegen zowel NEC als Excelsior aan de basis van de enige twee Cambuur-zeges van het seizoen. Zijn vertrek gaf het geloof in handhaving een flinke knauw.

Het gedwongen afscheid van Sandor van der Heide in november deed eveneens de nodige wenkbrauwen fronsen. De Jong stelde prettig samen te werken met zijn assistent, maar die was desondanks niet langer gewenst in het Cambuurstadion. Het vertrouwen dat De Jong zijn ploeg zonder hulp van Van der Heide voor de Eredivisie zou behouden, was onverminderd groot. Club en trainer praatten eind vorig jaar zelfs nog over verlenging van het medio 2016 aflopende contract.

In het nieuwe jaar bleek dat Cambuur, in de eerste seizoenshelft al vijftien duels op rij zonder zege en de ploeg met de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie, er tijdens de winterstop allerminst sterker op was geworden. Mede door het vertrek van Ogbeche en een paar blessures begon het nieuwe jaar met een rampzalige serie van vijf nederlagen op rij. De Jong, die telkens weer benadrukte zijn contract ondanks alles uit te dienen, bleef zondag nog strijdbaar. 'We gaan niet akkoord met degradatie.'

Realisme
De situatie werd echter steeds nijpender voor Cambuur. De laatste plaats was dankzij de dramatische start van De Graafschap lang ver weg, maar is met nog maar één punt verschil inmiddels angstvallig dichtbij. 'Rechtstreeks handhaven is natuurlijk nog altijd mogelijk en daar gaan we ook nog steeds vol voor, maar we moeten wel realistisch zijn met zijn allen', zei De Jong vrijdag. Blijkbaar leidde dat realisme bij de trainer zelf tot het inzicht dat hij de vrije val van Cambuur niet meer kon stuiten.

Dat directe handhaving inmiddels een utopie lijkt, komt technisch directeur Henri van der Vegt op veel kritiek te staan in Leeuwarden. Het ontslag van Van der Heide wordt hem aangerekend, terwijl het ook steekt dat er geen adequate vervanger kwam voor Etiënne Reijnen (naar FC Groningen). Veel aankopen renderen niet, terwijl Cambuur ook nog maar moet afwachten of winteraanwinsten als Darryl Lachman, Tom Hiariej, Kevin van Veen en Rai Vloet een verschil kunnen maken in de degradatiestrijd.

Eredivisie-prestaties Henk de Jong bij SC Cambuur
Seizoen Winst Gelijk Verlies Punten Doelcijfers
2013/14 1 1 3 4 7-12
2014/15 11 8 15 41 46-56
2015/16 2 7 13 13 24-53
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.