Cambuur-goalie Zeinstra biedt De Graafschap helpende hand

De Graafschap blijft SC Cambuur voor op de ranglijst. Maar de Doetinchemmers waren daarbij wel dank verschuldigd aan de Friese doelman Harm Zeinstra (2-2).

Zeinstra speelde een even onverwachte als beslissende rol in de kelderkraker, waar de verdeling van de laatste twee plaatsen de inzet was van de confrontatie tussen nummer zeventien De Graafschap en nummer achttien SC Cambuur. De doelman had aanvankelijk helemaal niet gerekend op meer dan de rol van bankzitter.

Maar kort voor de aftrap veranderde de situatie, toen bleek dat eerste doelman Leonard Nienhuis door een hamstringblessure niet kon spelen. Zeinstra nam de plaats onder Friese lat in. In de 23ste minuut bleek hij echter niet zijn beste dag te hebben. De goalie verkeek zich op een kopbal van Vincent Vermeij, die inkopte na een indraaiende vrije trap van Andrew Driver.

Tot genoegen en opluchting van Zeinstra toonde SC Cambuur veerkracht. Binnen zes minuten trok verdediger Calvin Mac-Intosch met een kopbal de stand gelijk. Een half uur voor het einde was er de volgende stap op weg naar een Friese zege. Invaller Kevin van Veen schoot raak uit een vrije trap van net buiten het strafschopgebied, waarbij hij de bal langs de Doetinchemse muur mikte.

Maar in de 75ste minuut beleefde Zeinstra zijn pijnlijkste moment. Hij wilde na een voorzet van rechts de bal wegboksen, maar ging daarbij in de fout. In plaats van dat de bal de gevarenzone verliet, ging die via De Graafschap-verdediger Ted van de Pavert in het Friese doel.

De blunder was extra pijnlijk, omdat De Graafschap niet bij machte leek om de achterstand goed te maken. Bij een overwinning had SC Cambuur de laatste plaats overgedaan aan De Graafschap, dat door het gelijkspel nu echter een voordelige marge van één punt houdt.