Cambuur laat eerste uitzege glippen tegen Heracles

SC Cambuur heeft op bezoek bij Heracles Almelo zijn eerste uitzege van dit seizoen door de vingers laten glippen (1-1). Feyenoord-huurling Elvis Manu was opnieuw trefzeker voor de Friezen, die vlak voor tijd echter alsnog een treffer incasseerden.

SC Cambuur kreeg de afgelopen week weliswaar complimenten voor het spel tegen FC Twente (uit, 3-1) en PSV (thuis, 1-2), maar hield geen enkel punt over aan die twee duels. In Almelo leken juist punten de oogst voor de ploeg van trainer Dwight Lodeweges, totdat Mike te Wierik vlak voor tijd uit een hoekschop de gelijkmaker binnenkopte voor Heracles.

Daarmee kregen de Tukkers pas vlak voor tijd loon naar werken. Want hoewel Heracles op het eigen kunstgrasveld het initiatief nam, waren het de Friese bezoekers die na 23 minuten op voorsprong kwamen. De in de winterstop van Feyenoord gehuurde Manu mocht met een dribbel van even voorbij de middenlijn ongehinderd opstomen richting Heracles-doelman Remko Pasveer en maakte beheerst alweer zijn derde goal in dienst van Cambuur.

Elvis Manu zet SC Cambuur halverwege de eerste helft op voorsprong, maar het zal niet voldoende zijn voor drie punten.

Heracles liet de bal ook in het vervolg veelvuldig rondgaan, maar veel kansen om de zesde thuisnederlaag van het seizoen te voorkomen creëerde het elftal van trainer Jan de Jonge niet. Voor rust zette alleen clubtopscorer Mark Uth keeper Leonard Nienhuis van Cambuur nog aan het werk met een weinig overtuigende kopbal.

Om zijn onmachtig ogende ploeg wat vuur te bezorgen, besloot De Jonge na rust Thomas Bruns te wisselen ten faveure van Oussama Tannane. Bruns was als vervanger van de geblesseerde Bryan Linssen voor het eerst sinds 30 november juist weer voor het eerst in de basis gestart, maar kon de tijdens de laatste weken veelvuldig trefzekere buitenspeler niet doen vergeten.

De negentienjarige Tannane kwam daar al een stuk dichter bij in de buurt. Uit zijn eerste actie bood hij Mikhail Rosheuvel een vrijwel niet te missen kans. Toch kopte de rechtsbuiten van dichtbij tegen de onderkant van de lat. Nadat daarna ook Marcel Ritzmaier (Cambuur) en Iliass Bel Hassani (Heracles) van afstand de lat hadden geraakt, bezorgde Te Wierik de thuisploeg vlak voor tijd alsnog een punt. Even daarvoor had Matthew Amoah nog voor een open doel gemist.

Heracles-verdediger Mike te Wierik is buiten zinnen na zijn late gelijkmaker tegen SC Cambuur.

Het gelijkspel levert beide teams maar weinig op. Cambuur verzuimt afstand te nemen van hekkensluiter ADO Den Haag, dat nog altijd maar twee punten minder heeft. Ook Heracles kan zich met 29 punten nog steeds niet helemaal veilig wanen. Dat zijn er immers maar zes meer dan Cambuur, momenteel nummer vijftien in de Eredivisie.