Cambuur kampioen Jupiler League na misstap Volendam

In een zinderende ontknoping heeft SC Cambuur zich vrijdagavond tot kampioen van de Jupiler League gekroond. Op de slotdag werd een achterstand van twee punten goedgemaakt op FC Volendam, dat met de finish in zicht onderuit ging bij Go Ahead Eagles.

Cambuur kampioen Jupiler League na misstap Volendam

Go Ahead Eagles – FC Volendam 3-1De opdracht voor Volendam was van tevoren duidelijk. Een zege zou volstaan voor het zevende kampioenschap op het tweede niveau én bovendien de tiende promotie naar de Eredivisie. Met een beter doelsaldo en twee punten voorsprong was de titel uiterst dichtbij.

Toch ging het fout op de laatste speeldag. In het lastige uitduel bij Go Ahead begon het nog goed voor Volendam. Na een schitterende actie van vleugelflitser Ludcinio Marengo kwam de bal bij zijn maatje Bredley Kuwas terecht. Hij schoot binnen, waarna de formatie van trainer Hans de Koning opnieuw een stap dichter bij de titel leek.

Toch ging het mis. Go Ahead, dat sowieso de eerste helft al de bovenliggende partij was, draaide onder aanvoering van Marnix Kolder (foto) de achterstand om. Kolder trof bij de 1-1 in twee instanties doel en kon daarna bij de eerste paal een voorzet van Cendrino Misidjan binnentikken. Ook de dit seizoen trefzekere Jack Tuyp (27) en Michiel Kramer (22, foto boven) konden voor Het andere Oranje de schade niet meer repareren. Volendam, dat in 2009 voor het laatst uitkwam in de Eredivisie, kreeg in de tweede helft de nekslag. Jarchinio Antonia omspeelde doelman Sonny Stevens en liet de 3-1 aantekenen. In de laatste tien minuten bleven de Deventenaren overeind met tien man. Bart Vriends kreeg twee gele kaarten.

Omdat het daarbij bleef was bij Volendam alle hoop gericht op Excelsior, dat Cambuur ontving. Omdat de Friezen daar met 2-0 wonnen, moet Volendam via de play-offs alsnog promotie zien af te dwingen. Excelsior – SC Cambuur 0-2In de achtste wedstrijd dat Henk de Jong als technisch hoofdverantwoordelijke op de bank zat bij Cambuur gebeurde 'het onmogelijke'. Door de nederlaag van Volendam was een zege van Cambuur voldoende voor de tweede titel in de Eerste Divisie in de clubgeschiedenis. De enige eerdere titel dateert van 1992.

Na een half uur was het Erik Bakker, die met een zeer fraaie actie raak schoot. Hij werd aangespeeld door Tim Bakens, kapte de bal achter zijn standbeen langs en schoot via de binnenkant van de paal raak.

Nadat Martijn Barto in de eerste helft nog de paal raakte, nam Adnana Tighadouini het laatste restje twijfel weg met de 0-2. De dit seizoen zeer teleurstellend presterende thuisploeg kon zodoende niet meer langszij komen. Dat kwam mede door de derde rode kaart van dit seizoen voor Elvis Manu, die met een te hoog been doelman Leonard Nienhuis velde. De Jong, die van zijn acht duels de laatste zeven (!) won, heeft door de eindsprint met Cambuur ook directe promotie afgedwongen. De laatste keer dat Cambuur promoveerde was in 1998. De Friezen beginnen in 2013 aan hun vijfde seizoen in de Eredivisie. Eerder kwam de ploeg, die het seizoen startte met Alfons Arts op de bank, in de seizoenen 1992/93, 1993/94, 1998/99 en 1999/00 uit in de Eredivisie.

Maar omdat de felbegeerde schaal (foto onder) een prooi werd voor Cambuur mag die ploeg, en vooralsnog niet Volendam, het volgend seizoen opnemen tegen Ajax, Feyenoord, PSV en alle andere Eredivisieploegen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen