BVB-icoon Nuri Sahin, in de armen gesloten door Peter Bosz

Reacties

Nuri Sahin bloeit onder Peter Bosz op tot belangrijke pion van het nieuwe Borussia Dortmund. Bij afwezigheid van de geblesseerde Julian Weigl heeft het kind van de club zich eindelijk terug in het elftal geknokt. Over opkrabbelen, vertrouwen en clubliefde.

BVB-icoon Nuri Sahin, in de armen gesloten door Peter Bosz

De komst van Bosz naar Dortmund betekende de bevrijding van Sahin. 'Ik heb met de club en de nieuwe trainer gesproken. Daarna was het werken, werken en nog eens werken. Op het veld kun je zien: ik heb mijn beste vorm herpakt.'

Bosz posteerde de linkspoot in alle officiële duels die Dortmund speelde voor de verdediging, als regisseur. Daarmee legt Bosz telkens de opbouw en controle in handen van Sahin. En met steeds meer vertrouwen, want de middenvelder vervult zijn rol uitstekend. Terwijl de spelers in zijn blikveld druk zetten - zoals Bosz het graag ziet - houdt de ervaren kracht de balans en het overzicht op het middenrif.

In het eerste thuisduel van dit seizoen, tegen Hertha BSC, bekroonde Sahin een uitstekende vertoning met een zeer fraaie goal. Met zijn chocoladebeen jaagde hij de bal met een dropkick tegen de touwen. De Turkse Duitser kreeg voor zijn optreden de prijs voor Speler van de Week van de Bundesliga. Een absoluut hoogtepunt in de tweede periode van Sahin voor zijn grote liefde.

Op 22-jarige leeftijd vertrok de middenvelder naar Real Madrid, waar hij weinig succesvol was. Na een dito verhuurperiode aan Liverpool keerde Sahin drie jaar geleden terug op het oude nest, waar hij met open armen ontvangen werd door het thuispubliek, de befaamde Gelbe Wand voorop. 'Het deed ze pijn toen ik vertrok, dat wist ik', schreef Sahin voor The Players Tribune. 'Ik stond wissel bij mijn terugkeer. Vlak voordat ik inviel, zei Jürgen Klopp tegen me: "Nuri… sluit je ogen. Hoor je dat?" Ik luisterde naar de Gelbe Wand en sloot mijn ogen. Ze zongen mijn naam. (…) Mijn band met de mensen uit Dortmund zal nooit verbroken worden.'

Waar Klopp de publiekslieveling nog wel op waarde schatte, zag opvolger Thomas Tuchel geen heil in hem. Tuchel hield Sahin zelfs buiten de selectie voor de bekerfinale tegen Eintracht Frankfurt, tot woede van aanvoerder Marcel Schmelzer, die zijn trainer openlijk bekritiseerde. Het was voor Tuchel de nagel aan zijn doodskist. Drie dagen later werd de innovatieve oefenmeester ontslagen omdat hij al langer overhoop lag met het Dortmund-bestuur wegens zijn gedrag en beslissingen.

'Na afgelopen seizoen moest ik antwoorden vinden', zei Sahin nadat hij uitblonk tegen Hertha. 'Ik ben niet de beste of belangrijkste speler, maar ik wil onderdeel van de BVB-familie zijn.' En zo voelt het nu weer voor de middenvelder, die - tweeëntwintig jaar na zijn komst - tot het meubilair van de club behoort. 'Waar ik opgroeide, was je óf een Dortmund-fan óf een Schalke-fan, omdat beide teams zo dicht bij onze stad speelden. En ik dank God elke dag dat Dortmund aanklopte op mijn zevende om me in hun jeugdopleiding op te nemen', schreef Sahin.

In meer dan twee decennia is het kind van de club uitgegroeid tot een van de meest geroutineerde spelers, al oogt hij allesbehalve als een veteraan. Sahin vierde afgelopen dinsdag pas zijn 29ste verjaardag, maar begon onlangs al aan zijn dertiende seizoen als prof. Op 6 augustus 2005 maakte hij als zestienjarig broekie zijn debuut voor BVB tegen VfL Wolfsburg, de jongste debutant in de Bundesliga-historie. Nog altijd is Sahin, die als talent op huurbasis voor Feyenoord speelde, ook de jongste doelpuntenmaker ooit in de Bundesliga.

4417 dagen na zijn eerste stappen voor de hoofdmacht zijn de lach, de spelvreugde en, nog belangrijker, de liefde van de fanatieke aanhang weer terug. En is Sahin deze zaterdag, op bezoek bij Freiburg, de stille vedette van Bosz' BVB. Want zoals voorzitter Hans-Joachim Watzke al zei na Hertha-uit: 'Sahin is duizend procent Borussia.'

Bekijk op onze statistiekenpagina de stand en het programma in de Bundesliga.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.