Büttner scoort bij debuut, Chelsea morst eerste punten

Manchester United – Wigan Athletic 4-0

Manchester United heeft het duel met Wigan Athletic met 4-0 gewonnen. De ploeg van Sir Alex Ferguson steeg door die overwinning van de vijfde naar de tweede plaats, met negen punten uit vier duels.

Alexander Büttner (foto onder) startte in de basis en beleefde een uiterst succesvol debuut. De 23-jarige linksback maakte in de 66ste minuut de 3-0 nadat hij zelf de bal had veroverd op de helft van Wigan. Vervolgens zette hij in zijn eentje de gehele Wigan-defensie in zijn hemd.

Drie minuten daarvoor had Büttner Javier Hernández, die vroeg in de eerste helft nog een strafschop miste, al in staat gesteld te scoren. Jubilaris Paul Scholes had in zijn zevenhonderdste duel voor United vlak na rust de score al geopend door attent te reageren op een rebound.

In de slotfase kregen Ryan Giggs, die zijn zeshonderdste Premier League-wedstrijd speelde, en Scholes nog een publiekswissel. Het stelde Robin van Persie in de gelegenheid om nog twintig minuten mee te spelen. De Oranje-international miste al meteen een opgelegde mogelijkheid. Een andere debutant, Nick Powell (18), scoorde als invaller in de slotfase nog wel. Stoke City - Manchester City 1-1Met het oog op het Champions League-duel van dinsdag met Real Madrid gooide Roberto Mancini zijn Manchester City om. Nieuwelingen als Maicon, Javi García en Scott Sinclair begonnen vanaf de aftrap, terwijl ook Mario Balotelli en Gaël Clichy mochten starten. Veel goeds bracht het in eerste instantie niet.

Peter Crouch maakte na een kwartier spelen de 1-0 namens Stoke City. De boomlange aanvaller werd bereikt in het strafschopgebied en raakte de bal met zijn hand, maar werd niet teruggefloten door scheidsrechter Mark Clattenburg. De thuisploeg kon niet lang genieten van de voorsprong. García fleurde zijn debuut op met een doelpunt, nadat hij van dichtbij mocht inkoppen.

Manchester City ging na rust op zoek naar een tweede doelpunt en drukte Stoke City terug naar achteren. Yaya Touré had zijn ploeg op voorsprong moeten zetten, maar de middenvelder trof doelman Asmir Begovic op zijn weg. Queens Park Rangers – Chelsea 0-0Voor aanvang hing er een gespannen sfeer door een eerder conflict tussen Anton Ferdinand en John Terry. Vanwege een eerdere racisme-affaire, die zelfs voor de rechtbank werd uitgevochten, weigerde Ferdinand de hand van Terry te schudden (foto boven).

Op het veld werd Chelsea voor rust tekort gedaan. De bezoekers hadden tot twee maal toe recht op een penalty, maar arbiter André Marriner weigerde in te grijpen. Na rust ging het over en weer in Londen, al had de thuisploeg het betere van het spel. Zo kreeg Ji-Sung Park een dot van een kans namens QPR, maar zijn kopbal van dichtbij belandde in de handen van Petr Cech.

Chelsea verloor de grip op het duel en begon slordig te worden. Zo ging Jon Obi Mikel in de fout en moest Cech het uiterste doen om Bobby Zamora van scoren af te houden. Daar tegenover moest Julio Cesar, deze zomer overgekomen van Internazionale, zich inspannen om Victor Moses van scoren af te houden. De Londense derby bleef doelpuntloos. De thuisploeg staat nu op twee punten uit vier duels, terwijl Chelsea tegen het eerste puntenverlies van dit seizoen aanliep. Arsenal – Southampton 6-1 Arsenal heeft in eigen huis een eenvoudige 6-1 zege geboekt op het nog altijd puntloze Southampton. The Gunners hebben nu acht punten na vier wedstrijden. De ploeg van manager Arsène Wenger scoorde in de voorgaande drie speelronden pas twee keer, maar was nu zeer trefzeker.

Daar waren wel twee eigen doelpunten van The Saints voor nodig. Jos Hooiveld opende na elf minuten de score voor Arsenal door een voorzet van Kieran Gibbs achter zijn eigen doelman te werken. Via een rake vrije trap van Lukas Podolski (foto boven), een treffer van Gervinho op aangeven van Mikel Arteta en een eigen goal van Nathaniel Clyne (opnieuw na een voorzet van Gibbs) was het pleit al voor rust beslecht.

Southampton stelde daar bar weinig tegenover. Daniel Fox maakte vlak voor de onderbreking nog wel een eretreffer, maar dat leidde tot niets. Ook de invalbeurten van oud-VVV'er Maya Yoshida, die al in de eerste helft de geblesseerde Hooiveld verving, en recordaankoop Gastón Ramírez boden geen soelaas voor de promovendus. Arsenal liep in het tweede bedrijf nog uit naar 6-1. Gervinho maakte zijn tweede treffer en invaller Theo Walcott verzorgde het slotakkoord. Fulham – West Bromwich Albion 3-0Dimitar Berbatov werd door Martin Jol gehaald om wat extra aanvallende kwaliteiten te hebben. Bij zijn thuisdebuut voor de Londenaren werd direct duidelijk dat de spits erop gebrand is zijn stempel op Fulham te drukken. Na een half uur spelen werd de Bulgaar (foto) bereikt in kansrijke positie en schoot hij de bal in de bovenhoek.

Peter Odemwingie bracht de bezoekers in problemen door een domme rode kaart. Tegen tien man kreeg Fulham nog voor rust een strafschop, die vakkundig werd afgerond door Berbatov. Een minuut voor tijd bracht Steve Sidwell vervolgens de eindstand op het scorebord. Voor WBA betekent het de eerste verliespartij van het seizoen, terwijl Fulham nu op zes punten uit vier duels staat.

Aston Villa – Swansea City 2-0 Onder aanvoering van de kersverse captain Ron Vlaar heeft Aston Villa (waar ook Karim El Ahmadi in de basis stond) het Nederlandse onderonsje met Michel Vorm en Jonathan de Guzman in zijn voordeel beslecht. Aston Villa kwam dankzij een doeltreffend afstandsschot van verdediger Matthew Lowton op voorsprong.

Invaller Christian Benteke luisterde zijn eerste Villa-optreden op met een goal waardoor de eerste overwinning van het seizoen werd veiliggesteld. Het betekende de eerste seizoensnederlaag van Swansea, dat op zeven punten blijft staan. Aston Villa heeft nu vier punten.

Overige uitslagenNorwich City - West Ham United 0-0 Foto: VI Images