Burnley, superpromovendus met dubbele persoonlijkheid

Reacties

VI-redacteur Lentin Goodijk blikt vooruit op de twintigste speelronde van de Premier League met speciale aandacht voor Burnley, dat een extreem verschil tussen uit- en thuiswedstrijden vertoont.

Burnley, superpromovendus met dubbele persoonlijkheid

De kampioen van het Championship maakt dit jaar indruk in de Premier League door halverwege het seizoen het rechterrijtje aan te voeren. Die elfde plaats hebben The Clarets echter louter te danken aan hun uitstekende thuisvorm. Liefst 22 van de 23 punten pakte Burnley in duels op het eigen Turf Moor. Alleen Chelsea, Liverpool, Tottenham Hotspur en Arsenal deden het in eigen huis beter. 'Opmerkelijk', noemt manager Sean Dyche het in gesprek met The Guardian.

Het verschil tussen de uit- en thuisvorm is op papier bizar te noemen, maar wie een wedstrijd van de promovendus op Turf Moor bekijkt, kan het al iets beter begrijpen. De ruim 22 duizend supporters creëren een sfeer, die het beste uit hun ploeg omhoog haalt. 'Het is een grote hulp dat we een sterk publiek hebben dat achter ons staat. Dat geeft geen garanties, maar het geeft ons wel een betere kans', verklaart Dyche.

De hartstochtelijke steun van de fans zorgt ervoor dat de spelers wel twee keer nadenken voordat ze rare frivoliteiten uithalen, vertelt Dyche. De ongeëvenaarde overtuigingskracht verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer The Clarets in een ander stadion moeten spelen. Waar de spelers collectief boven zichzelf uitstijgen in thuiswedstrijden, zakken ze in uitduels steevast door de ondergrens.

Burnley heeft geen selectie om hoge ogen te gooien in de Premier League, gezamenlijk heeft de ploeg de laagste marktwaarde van de competitie, en dat wordt pijnlijk duidelijk in uitwedstrijden. In de acht competitieduels buitenshuis verzamelde Burnley slechts één punt, scoorde het twee keer en kreeg het achttien tegentreffers. De enige plek waar de ploeg een punt bemachtigde was Old Trafford, waar Manchester United op 0-0 werd gehouden, dankzij een fenomenale doelman Tom Heaton.

Voor de start van 2017 keert Burnley maandagmiddag terug in Manchester voor een uitwedstrijd tegen Manchester City (16.00 uur). 'We willen heel graag die eerste overwinning buiten ons stadion pakken, maar ik weet zeker dat we ons ook handhaven als we gewoon zo doorgaan', relativeert topscorer Andre Gray het uitsyndroom van zijn ploeg. Ondanks de extreme gedaanteverwisseling in uit- en thuiswedstrijden lijkt hij daar gelijk in te hebben.

Als Burnley in de tweede seizoenshelft opnieuw 23 punten kan verzamelen lijkt het onmogelijk dat de ploeg degradeert uit de Premier League. Een razend knappe prestatie gezien het relatief kleine budget.

Middlesbrough 02-01
13:30
Leicester City
Everton 02-01
16:00
Southampton
Manchester City 02-01
16:00
Burnley
Sunderland 02-01
16:00
Liverpool
West Bromwich Albion 02-01
16:00
Hull City
West Ham United 02-01
18:15
Manchester United
AFC Bournemouth 03-01
20:45
Arsenal
Crystal Palace 03-01
21:00
Swansea City
Stoke City 03-01
21:00
Watford
Tottenham Hotspur 04-01
21:00
Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.