Burkina Faso dankzij Pitroipa naar halve finale Afrika Cup

In Burkina Faso was hij al een levende legende, maar nu kan hij helemaal niet meer stuk. Aan de hand van de Belgische bondscoach Paul Put heeft Burkina Faso zich ten koste van Togo na verlenging geplaatst voor de halve finales (1-0) en evenaart het het beste resultaat ooit.

In 1998 eindigde Burkina Faso al eens als vierde in het toernooi om de Afrika Cup, dat is nog altijd het beste resultaat ooit. Put gaf eerder al aan dat het spel niet hoogstaand was, maar dat de kracht van de Burkinezen schuilde in de tactische discipline. Ook tegen Togo vlogen de vonken er met name in het eerste bedrijf niet van af.

Na achttien minuten kreeg Togo, vrijwel de hele eerste helft de onderliggende partij, de grootste kans van de eerste helft. Floyd Ayité kon vrij inschieten in het zestienmetergebied, maar zijn inzet miste alle overtuiging. Daouda Diakité, doelman van Burkina Faso, kon eenvoudig redding brengen.

Vlak na rust kreeg Emmanuel Adebayor een volgende kans voor Togo. Zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Madi Panandetiguiri, nadat Serge Kakpe de spits van Tottenham Hotspur in stelling had gebracht. Het werd sowieso een helft waarin meer mogelijkheden zich over en weer aandienden, met name in het laatste kwartier.

Ruim tien minuten voor tijd dacht heel de Burkinese aanhang dat scheidsrechter Badara Diatta hun land een strafschop toe zou kennen. Prejuce Nakoulma leek ten val te worden gebracht, maar Diatta woof het weg. Enkele minuten later had Adebayor aan de andere kant de openingstreffer op zijn schoen, maar hij zag zijn schot van dichtbij op de benen van Diakité eindigen.

Omdat de reguliere speeltijd geen doelpunten opleverde, moest er worden verlengd. Daarin was het Jonathan Pitroipa die in de 105e minuut dan toch de openingstreffer verzorgde. Hij kopte een corner van Charles Kabore binnen via de onderkant van de lat, terwijl hij achteruit sprong.

Burkina Faso neemt het woensdag in de halve finale op tegen Ghana. Eerder op de dag zal Nigeria in de andere halve finale aantreden tegen Mali.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.