'Burenruzie' tussen Sunderland en Newcastle onbeslist

De 144ste editie van de Tyne and Wear-derby is geëindigd in een gelijkspel. Newcastle United leek met tien man de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar Sunderland maakte vijf minuten voor tijd gelijk (1-1).

Sunderland won slechts één van de laatste vijftien confrontaties met Newcastle en kwam nu ook alweer vroeg in de problemen. Een schot van Demba Ba werd nog wel gekeerd door doelman Simon Mignolet, maar in de rebound brak Yohan Cabaye al na drie minuten de ban (0-1). Vervolgens hield Newcastle United de touwtjes in handen.

Na een klein half uur kwamen The Magpies, waar Tim Krul zijn rentree onder de lat maakte na een elleboogblessure en Vurnon Anita op de bank zat, echter met tien man te staan. Cheick Tioté wilde de bal wegtrappen en kwam wild in, waardoor hij tegenstander Steven Fletcher raakte. Scheidsrechter Martin Atkinson dacht even na en liet de middenvelder een ietwat discutabele rode kaart zien. Voor Sunderland de ultieme gelegenheid om de wedstrijd te kantelen.

Van die gelegenheid werd echter maar zelden gebruik gemaakt. Krul werd niet al teveel op de proef gesteld. Sunderland kon zo nu en dan gevaarlijk worden door middel van een afstandsschot, maar had de grootste moeite om de bal tussen de palen te mikken. Dat was mede te wijten aan het feit dat Newcastle in defensief opzicht uitstekend georganiseerd stond.

Krul werd niet hard aan het werk gezet, maar was wel verantwoordelijk voor misschien de grootste kans op de gelijkmaker. De Nederlander greep niet goed in bij een lage voorzet en had het geluk dat uitblinker Fabricio Coloccini de redder in nood was. Op het moment dat de Argentijn er tien minuten voor tijd met kramp af moest, werd de gelijkmaker alsnog geproduceerd; Krul werd vijf minuten voor tijd verschalkt door teamgenoot Ba.

Beide ploegen schieten niet al te veel op met een punt. Sunderland heeft nu na zeven wedstrijden acht punten bij elkaar gesprokkeld en blijft veertiende. Newcastle United staat op tien uit acht en staat op de elfde stek. Foto: VI Images