Bundesliga-record De Bruyne tekent inflatie op transfermarkt

Reacties

Kevin De Bruyne heeft zondag het transferrecord van de Bundesliga verpulverd door voor 75 miljoen euro van VfL Wolfsburg naar Manchester City te verkassen. Dat de 24-jarige Belg het oude record met ruim dertig miljoen verbeterde, tekent de huidige transfergekte.

Bundesliga-record De Bruyne tekent inflatie op transfermarkt

De transfersom die City aan Wolfsburg betaalde, is immers bijna het tweevoudige van wat 1899 Hoffenheim eerder deze zomer voor Roberto Firmino ontving van Liverpool. De 23-jarige Braziliaan stelde het record van de Duitse competitie daarmee met één miljoen scherper (41). Bayern München had in 2012 een nieuwe standaard gevestigd door Javi Martínez voor veertig miljoen euro over te nemen van Athletic de Bilbao.

Dat De Bruyne met zijn transfer naar City de mondiale toptien binnen dendert, is al even veelzeggend. De aanvallende middenvelder is de zevende speler die de laatste jaren meer geld opbracht dan Real Madrid in 2001 voor Zinédine Zidane ophoestte. De Franse spelmaker, destijds de Wereldvoetballer van het Jaar, was jarenlang de duurste speler aller tijden doordat hij de kas van Juventus spekte met 73,5 miljoen euro.

Van de bedragen die begin deze eeuw voor de crème de la crème van het Europese topvoetbal werden betaald, kijkt niemand meer op. Luis Figo voor zestig miljoen euro van Barcelona naar Real Madrid; in 2000 was het een wereldrecord, inmiddels zijn er al dertien transfers waarmee meer geld gemoeid was. Zo kostte de twintigjarige Raheem Sterling deze zomer tweeënhalf miljoen meer toen hij van Liverpool naar City ging.

Tot zes jaar geleden waren de voormalig Wereldvoetballers van het Jaar Zinedine Zidane en Luis Figo de duurste spelers aller tijden.
Tot zes jaar geleden waren de voormalig Wereldvoetballers van het Jaar Zinedine Zidane en Luis Figo de duurste spelers aller tijden.

Tot de zomer van 2009 vormden Zidane en Figo samen met Hernán Crespo (in 2000 voor 55 miljoen euro van Parma naar Lazio) de eeuwige topdrie. Zes jaar terug ontstond in één zomer echter een nieuw transferpodium: Cristiano Ronaldo (94 miljoen, Manchester United naar Real Madrid) stootte Zidane van zijn troon, Zlatan Ibrahimovic (69,5 milljoen, Internazionale naar Barcelona) pakte het brons en Kaká (65 miljoen, AC Milan naar Real Madrid) werd een goede vierde.

Die bedragen waren - gemeten naar de kwaliteiten en de reputatie van de drie wereldsterren - nog te billijken, inmiddels is het hek volledig van de dam. De afgelopen twee jaar kostten in totaal liefst tien spelers minimaal zestig miljoen euro, met De Bruyne, Sterling en Ángel Di María (63 miljoen, van Manchester United en PSG) als meest recente bewijzen dat de inflatie op de transfermarkt nu écht heeft toegeslagen.

Dat blijkt wellicht nog het meest uit het feit dat er de laatste drie jaar telkens minimaal dertig spelers waren die minstens twintig miljoen euro kostten. Ter vergelijking: in de seizoenen 2012/13, 2011/12 en 2010/11 waren dat er gemiddeld zestien. De rol van Nederland in dat transfergeweld was beperkt. Alleen voor Robin van Persie en Memphis Depay (30,5 en 27,5 miljoen, beiden naar Manchester United) en Georginio Wijnaldum (twintig miljoen, Newcastle United) werd minimaal twintig miljoen betaald.

De vijftien duurste spelers aller tijden

Speler Bedrag Jaar Van Naar
Cristiano Ronaldo 94,0 miljoen 2009 Manchester United Real Madrid
Gareth Bale 94,0 miljoen 2013 Tottenham Hotspur Real Madrid
Neymar 84,3 miljoen 2013 Santos Barcelona
Luis Suarez 81,0 miljoen 2014 Liverpool Barcelona
James Rodríguez 80,0 miljoen 2014 AS Monaco Real Madrid
Ángel di María 75,0 miljoen 2014 Real Madrid Manchester United
Kevin De Bruyne 75,0 miljoen 2015 VfL Wolfsburg Manchester City
Zinédine Zidane 73,5 miljoen 2001 Juventus Real Madrid
Zlatan Ibrahimovic 69,5 miljoen 2009 Internazionale Barcelona
Kaká 65,0 miljoen 2009 AC Milan Real Madrid
Edinson Cavani 64,5 miljoen 2013 Napoli Paris Saint-Germain
Ángel di María 63,0 miljoen 2015 Manchester United Paris Saint-Germain
Raheem Sterling 62,5 miljoen 2015 Liverpool Manchester City
Luis Figo 60,0 miljoen 2000 Barcelona Real Madrid
Radamel Falcao 60,0 miljoen 2013 Atlético Madrid AS Monaco

*bedragen in euro's. Bron: transfermarkt.de

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.