Bundesliga-exodus houdt aan met megatransfer Draxler

Reacties

Paris Saint-Germain heeft dinsdag Julian Draxler gepresenteerd als nieuwe topaankoop. Dat de 23-jarige vleugelspeler de Bundesliga verlaat voor een vierenhalfjarig contract bij de Franse grootmacht, is een bevestiging van de trend dat Duitse topspelers hun heil steeds vaker over de grens zoeken.

Bundesliga-exodus houdt aan met megatransfer Draxler

Een blik op de Duitse EK-selectie van afgelopen zomer zegt genoeg. Liefst tien van de 23 spelers staan begin 2017 onder contract in het buitenland. Tijdens het WK 2010 speelden alle internationals van de ploeg die in Zuid-Afrika derde werd nog in Duitsland. De laatste jaren werd het aantal spelers van Die Mannschaft dat in het buitenland voetbalt echter steeds groter. Tijdens het EK 2012 waren dat er drie, twee jaar later tijdens het WK in Brazilië zeven.

De vrees van clubbazen als Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München) en Hans-Joachim Watzke (Borussia Dortmund) lijkt daarmee uit te komen. De internationale concurrentiepositie van de Bundesliga is langzaam aan het verzwakken. Met name de Premier League-clubs kunnen door het lucratieve televisiecontract steeds vaker en makkelijker shoppen in Duitsland. Leroy Sané vestigde begin augustus een Duits transferrecord door voor vijftig miljoen euro naar Manchester City te verkassen.

Ilkay Gündogan en Kevin De Bruyne waren niet te behouden voor de Bundesliga toen Manchester City op de stoep stond voor de middenvelders.
Ilkay Gündogan en Kevin De Bruyne waren niet te behouden voor de Bundesliga toen Manchester City op de stoep stond voor de middenvelders.

De megatransfer van het supertalent van Schalke 04 vormt slechts het topje van de ijsberg. Ilkay Gündogan viel eveneens niet meer te behouden voor Dortmund toen City met de geldbuidel zwaaide, terwijl buitenlandse topspelers als Granit Xhaka (Borussia Möncnhengladbach) en Henrikh Mkhitaryan (Dortmund) voor respectievelijk 45 en 42 miljoen euro naar Arsenal en Manchester United vertrokken. Kevin De Bruyne was hen in 2015 al voorgegaan door voor 74 miljoen naar City te verkassen (zie tabel onder).

Draxler is met zijn megatransfer de volgende speler van naam die de Bundesliga achter zich laat. De voormalig speler van Schalke 04 kreeg daarmee eindelijk zijn zin, want eigenlijk wilde hij afgelopen zomer al vertrekken naar het buitenland. Het werd voor de verandering eens niet de Premier League. 'Voor de eerste keer in mijn carrière ga ik een nieuw land en een nieuwe competitie ontdekken', zei de topaankoop van PSG. 'Ik ben erg trots op deze stap naar een club die een Europese grootmacht is geworden.'

De 27-voudig international verheugt zich erop om PSG aan nieuwe prijzen te helpen, maar het financiële plaatje zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld. Volgens Kicker wordt hij met een maandsalaris van 850 duizend euro bruto na Thiago Silva en Ángel Di María de best betaalde speler. De tien miljoen euro per jaar is veel meer dan Wolfsburg hem naar verluidt op jaarbasis betaalde: zeven miljoen. Met de salarissen die clubs als PSG betalen kan in Duitsland alleen Bayern München nog structureel wedijveren.

Leegloop
Bayern bewijst met langlopende contracten van bijna alle topspelers zich dankzij een uitstekende financiële huishouding staande te kunnen houden in het internationale geweld, maar Rummenigge waarschuwde al voor een leegloop van de Bundesliga. 'De Engelse clubs lopen ons aan alle kanten voorbij. We moeten actie ondernemen.' Na het afsluiten van het nieuwe tv-contract was er afgelopen zomer alweer sprake van enig optimisme. 'Het gat met de Premier League is kleiner geworden.'

Desondanks moeten de Duitse clubs steeds creatiever zijn in het behouden en aantrekken van hun spelers én hopen dat geld niet hun enige drijfveer is. 'Spelers in de Premier League worden vaak uitgeknepen als een citroen', zei Watzke begin vorig jaar in Bild. 'Profs die naar meer kijken dan wat er aan het einde van de maand op hun bankrekening staat, moeten dat meenemen in hun besluit.' Voor de Bundesliga-clubs is het te hopen dat hun topspelers dat advies ter harte nemen.

Grootste Bundesliga-transfers van de laatste jaren
NIEUW Van Naar Bedrag Seizoen
Arturo Vidal Juventus (Ita) Bayern 37,0 miljoen 2015/16
Julian Draxler Schalke 04 Wolfsburg 36,0 miljoen 2015/16
Mats Hummels Dortmund Bayern 35,0 miljoen 2016/17
Renato Sanches Benfica Bayern 35,0 miljoen 2016/17
André Schürrle Chelsea (Eng) Wolfsburg 32,0 miljoen 2014/15
André Schürrle Wolfsburg Dortmund 30,0 miljoen 2016/17
Douglas Costa Shakhtar (Oek) Bayern 30,0 miljoen 2015/16
Mehdi Benatia AS Roma (Ita) Bayern 28,0 miljoen 2014/15
Breel Embolo FC Basel (Zwi) Schalke 04 22,5 miljoen 2016/17
Mario Götze Bayern Dortmund 20,0 miljoen 2016/17
WEG Van Naar Bedrag Seizoen
Kevin De Bruyne Wolfsburg Man City (Eng) 74,0 miljoen 2015/16
Leroy Sané Schalke 04 Man City (Eng) 50,0 miljoen 2016/17
Granit Xhaka Gladbach Arsenal (Eng) 45,0 miljoen 2016/17
Henrikh Mkhitaryan Dortmund Man Utd (Eng) 42,0 miljoen 2016/17
Julian Draxler Wolfsburg Paris SG (Fra) 42,0 miljoen 2016/17
Roberto Firmino Hoffenheim Liverpool (Eng) 41,0 miljoen 2015/16
Heung-Min Son Leverkusen Tottenham (Eng) 30,0 miljoen 2015/16
Toni Kroos Bayern Real Madrid (Spa) 30,0 miljoen 2014/15
Ilkay Gündogan Dortmund Man City (Eng) 27,0 miljoen 2016/17
Mario Mandzukic Bayern Atlético (Spa) 22,0 miljoen 2014/15


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.