Bulgarije blijft met kleine zege in spoor Oranje

Met hangen en wurgen heeft Bulgarije ten koste van Wit-Rusland de tweede zege in deze WK-kwalificatie geboekt (1-0). Daarmee blijft de achterstand op Nederland minimaal.

Wit-Rusland heeft zich in deze kwalificatiereeks laten zien als een wisselvallige ploeg. Op de verrassende start tegen Frankrijk (0-0) volgden een nederlaag tegen Nederland en een gelijkspel tegen Luxemburg (1-1). In en tegen Bulgarije incasseerde de formatie van bondscoach Aleksandr Khatskevich de volgende tegenvaller in de jacht op een WK-ticket.

Al in de tiende minuut werd voor de mager bezette tribunes in Sofia de basis gelegd voor het Bulgaarse succes. Op aangeven van Spas Delev opende Ivelin Popov met een kopbal de score.

Wit-Rusland had daarna de betere kansen, maar de Bulgaarse keeper Vladislav Stoyanov (foto) hield zijn ploeg op de been. Zo redde hij na een half uur knap op de inzet van Yuri Kendysh. In de tweede helft werd hij onder andere op de proef gesteld door invaller Igor Shitov. De goalie van Ludogorets hield ondanks een overwicht van Wit-Rusland zijn doel schoon, waardoor Bulgarije voor het eerst sinds maart 2016 de nul hield en zo Popov matchwinner werd. De tweede gele kaart voor  Aleksandr Hleb in de blessuretijd vergrootte de kater voor Wit-Rusland, dat in extremis een gelijkmaker zag worden afgekeurd vanwege buitenspel.

Door het resultaat in Sofia komt Bulgarije op zes punten in Groep A van de kwalificatie voor het WK in 2018. Na de 4-3 zege op Luxemburg werden de uitwedstrijden tegen Frankrijk (4-1) en Zweden (3-0) verloren. De volgende opponent van Nederland, dat op 25 maart naar Bulgarije moet, blijft daardoor vierde met één punt achterstand op nummer twee en drie Nederland en Zweden.

Luxemburg 4-1 (5-9)

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De best acht nummers twee spelen play-offs.