Buitink vestigt nieuw clubrecord Vitesse bij schiettent in Den Haag

ADO Den Haag en Vitesse hebben zaterdag ieder een punt overgehouden aan een bijzonder levendige ontmoeting. Thomas Buitink nam in de Hofstad een hattrick voor zijn rekening namens Vitesse, maar ADO knokte zich tweemaal terug na een achterstand.

ADO Den Haag
3 - 3
Vitesse
Vitesse

De aanvallende keuzes van beide trainers pakten zaterdag goed uit. Fons Groenendijk koos voor Lex Immers voorin en die had na zeven minuten meteen een fraaie assist in huis. Na balverlies van Martin Ødegaard bracht Immers de bal met buitenkant voet tot bij Sheraldo Becker, die raak schoot in de lange hoek (1-0).

Aan de overkant liet Buitink zich vervolgens gelden. De achttienjarige aanvaller mocht van Leonid Slutsky voorin beginnen naast Bryan Linssen. Een kwartier na Beckers treffer schoot hij van dichtbij de gelijkmaker binnen, na een pass van Vyacheslav Karavaev vanaf de achterlijn.

Een paar minuten later zorgde de tiener op schitterende wijze voor 1-2. Ditmaal kreeg Buitink van achteruit een uitstekende bal toegespeeld van Alexander Büttner. Hij liet die één keer stuiteren en zette daarna Shaquille Pinas en Aaron Meijers weg met een subtiele beweging. Vervolgens schoot hij de bal langs Robert Zwinkels.

Vitesse kon niet lang genieten van de voorsprong. Binnen enkele minuten was het Immers die de stand weer gelijktrok. Uit een afgemeten voorzet van El Khayati vanaf rechts kopte hij raak (2-2). Het Arnhemse antwoord volgde echter al snel: Karavaev loste een schot op de vuisten van Zwinkels en in de rebound schoot Buitink -via het lichaam van Tom Beugelsdijk- zijn derde van de avond binnen.

Na de knotsgekke eerste helft kwam het initiatief na rust bij ADO te liggen. Doelman Eduardo plukte een voorzet van Dion Malone richting Immers uit de lucht, Elson Hooi kwam net tekort om een voorzet van Becker te promoveren tot doelpoging en El Khayati schoot te zacht in om Eduardo te verontrusten.

Immers vond het net wél. Een paar minuten nadat een rake poging van zijn voet nog werd afgekeurd wegens buitenspel vond hij de kruising na een voorzet van Becker (3-3). In de laatste tien minuten kon het nog alle kanten op, maar invaller Oussama Darfalou liet een grote mogelijkheid onbenut en aan de overzijde kopte Immers, de man van de wedstrijd aan Haagse zijde, nog over.