Brussel wil uitleg over belastingschulden Spaanse clubs

Voor de mededingingsautoriteiten in Brussel lijkt de grens bereikt. Zij willen van de Spaanse regering weten waarom het de voetbalclubs daar is toegestaan een grote belastingschuld op te bouwen.

Brussel wil uitleg over belastingschulden Spaanse clubs

'Hoe kan het dat de Spaanse regering kort op gezondheidszorg en onderwijs, terwijl voetbalclubs voor bijna zevenhonderd miljoen euro bij de fiscus in het krijt staan?', vraagt Willy Meyer zich af. Meyer is een Spaanse Europarlementariër van Verenigd Links waar namens Nederland de SP deel van uitmaakt.

'Het is onbegrijpelijk dat in een tijd waarin belastingen, zoals de BTW, worden verhoogd en ziekenhuizen en openbare bedrijven worden geprivatiseerd om op korte termijn financiële middelen binnen te halen, deze particuliere, recreatieve organisaties een fiscale voorkeursbehandeling krijgen', vervolgt Meyer.

Voorzitter Uli Hoeness van Bayern München klaagde al eerder over de immense belastingschulden van Spaanse clubs. 'We betalen miljarden om Spanje overeind te houden, maar achter de schermen staan zij hun voetbalclubs toe voor honderden miljoenen schulden op te bouwen.'

De Spaanse sporteconoom José María Gay de Liébana berekende vorig jaar al dat de betaald voetbalclubs in Spanje totaal 3,5 miljard euro aan schulden hebben uitstaan. 'Als mensen mij vragen welke clubs in de gevarenzone verkeren, antwoord ik met de lijst van de clubs die niet in gevaar zijn. Dat zijn Barcelona, Real Madrid en Athletic Bilbao', aldus Gay de Liébana.

LandverraadDe zaak ligt nu bij Joaquin Almunia, de eurocommissaris voor Mededingingszaken. 'Voetbal is in Spanje nog belangrijker dan een dak boven je hoofd', weet Gay de Liébana. 'Als Almunia beslist om clubs richting het faillissement te sturen, zal dat door honderdduizenden Spaanse supporters als landverraad worden beschouwd.'

De Europese Commissie heeft momenteel een onderzoek lopen naar vermeende ongeoorloofde overheidsteun aan voetbalclubs. Als Nederlandse clubs liggen PSV, NEC, Willem II en FC Den Bosch onder het vergrootglas, terwijl de situatie in Spanje veel schrijnender is. Valencia kon onlangs een lening niet terugbetalen en viel daarmee in handen van de Bankia-bank, die vorig jaar werd genationaliseerd, waarmee de club feitelijk in handen is van de Spaanse belastingbetaler.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's