Bruma en Rekik van onschatbare waarde voor PSV

Reacties

PSV dankt zijn landstitel niet op de laatste plaats aan zijn ijzersterke blok achterin. Jeffrey Bruma en Karim Rekik staan er voor de betere opruimwerkzaamheden, becijfert ook statistiekenbureau Opta. Een portret van de achterste linie.

Bruma en Rekik van onschatbare waarde voor PSV

Bruma en Rekik vormden ook vorig seizoen al een sterk koppel, maar hun uitstekende prestaties sneeuwden toen onder door de matige optredens van de Eindhovenaren in de Eredivisie. De aanwezigheid van de twee scheelde toen al bijna een tegendoelpunt per wedstrijd (1,9 om 1,0). En die goede lijn zetten ze dit seizoen door.

Een gemiddelde van een tegendoelpunt per wedstrijd is toch wel het maximale wat een kampioenswaardige verdediging mag slikken. In de laatste tien jaar was alleen Ajax een keer de beste met 36 tegengoals, in seizoen 2011/12. Met 76 punten was het eindtotaal van de Amsterdammers toen ook relatief laag, PSV staat nu bijvoorbeeld – drie wedstrijden voor het einde – al op 79. En het slikte tot nu toe 27 tegengoals.

Schotenblokkers
Dat PSV zich dit seizoen wat verder laat terugzakken op eigen helft, vormt voor het centrale blok geen enkel probleem. Zowel Bruma als Rekik behoorde tot aan het duel met SC Heerenveen tot de beste schotenblokkers van de Eredivisie met 26 geblokte doelpogingen van de tegenstander. Alleen Eric Botteghin (FC Groningen) en Dries Wuytens (Willem II) doen het wat dat betreft nog iets beter.

Opvallend zijn overigens ook de statistieken van Nicolas Isimat-Mirin, want in tegenstelling tot vorig seizoen heeft PSV nu wel een gedegen vervanger bij afwezigheid van Bruma of Rekik. De Fransman won tot nu toe twaalf van de dertien wedstrijden waarin hij in actie kwam. Alleen tegen Ajax, toen hij de geblesseerde Rekik verving, verloor hij (1-3).

Voor het eerst in vier seizoenen houdt een PSV-keeper meer dan tien keer de nul in de Eredivisie. Jeroen Zoet heeft met nog drie wedstrijden voor de boeg al twaalf keer zijn doel schoongehouden.
Voor het eerst in vier seizoenen houdt een PSV-keeper meer dan tien keer de nul in de Eredivisie. Jeroen Zoet heeft met nog drie wedstrijden voor de boeg al twaalf keer zijn doel schoongehouden.

Achter dit sterke blok staat met Jeroen Zoet dit seizoen ook een betrouwbare sluitpost. Opvallend is bijvoorbeeld dat PSV deze jaargang per wedstrijd meer schoten tegen kreeg dan het matige seizoen 2013/14. Zoet heeft ruim twee keer zoveel reddingen verricht dan bijvoorbeeld Feyenoorder Kenneth Vermeer, maar slikte minder tegengoals.

Gomes
De twaalf clean sheets van Jeroen Zoet steken schril af bij de aantallen die zijn illustere voorganger Heurelho Gomes neerzette. De Braziliaan hield in zijn eerste en beste seizoen 23 keer de nul, daarna drie keer zeventienmaal. Zoet staat na de wedstrijd tegen Heerenveen op twaalf, met nog drie wedstrijden te gaan. Wel is dat aantal veel hoger dan de afgelopen drie seizoenen.

Een vergelijking met de ijzersterke verdediging die bestond uit Gomes, Alex en Wilfred Bouma (of André Ooijer), waarmee PSV in 2005 de halve finale haalde van de Champions League, is op dit moment nog wat ver gezocht. Gomes was toen even oud als Zoet nu (24), maar Rekik (20) en Bruma (23) zijn wel wat jaartjes jonger dan Alex (22) en Bouma (26) destijds. Het is dus zaak voor PSV om dit sterke fundament de komende jaren te koesteren. (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.