Broers Ayew verpesten feestvreugde Congolese doelman

Ghana heeft zich zondag als derde land geplaatst voor de halve eindstrijd van het toernooi om de Afrika Cup. The Black Stars maakten een einde aan het toernooi van DR Congo: 2-1.

Ghana moest het stellen zonder boegbeeld en topschutter Asamoah Gyan, die niet was hersteld van de blessure die hij opliep tijdens het afsluitende groepsduel met Egypte (1-0 nederlaag). Of het nu kwam door het ontbreken van Gyan of niet: The Black Stars waren offensief onmachtig in de eerste helft.

Dat kwam ook door het sterke optreden van DR Congo, dat naar hartenlust de aanval zocht. Doelpunten leverde deze positieve spelopvatting in de eerste helft niet op. Dieumerci Mbokani kreeg het voor elkaar om van zeer dichtbij de paal te raken en ook Junior Kabananga, zo goed op dreef in de poulefase, miste een riante kans.

In de tweede helft toonde Ghana een heel ander gezicht. Het elftal van bondscoach Avram Grant dwong DR Congo opeens terug op eigen helft en via Jordan Ayew openden The Black Stars de score in de 63ste minuut. De aanvaller van Aston Villa rondde koelbloedig af na balverlies van DR Congo. Welgeteld vijf minuten kon de eindwinnaar van 1963, 1965, 1978 en 1982 genieten van de voorsprong: middels een fantastisch schot van afstand van Paul-José M'Poku herstelde DR Congo razendsnel de balans. Minstens net zo mooi was de manier van juichen van doelman Ley Matampi, die stuiterend op zijn achterwerk zijn euforie toonde.

Ghana lachte echter als laatste: een benutte penalty van André Ayew bleek fataal voor DR Congo. De broer van die andere Ghanese doelpuntenmaker mocht in de 78ste minuut aanleggen na een overtreding van Lomalisa Mutambala op Christian Atsu.

In de strijd om een finaleticket stuit Ghana op Kameroen, dat zaterdag afrekende met Senegal na een strafschoppenserie. Later op de avond gaan Egypte en Marokko met elkaar de strijd aan om de laatste plaats in de halve finale.