Broer van omstreden zaakwaarnemer Bayat nieuwe baas Belgische bond

Reacties

Mehdi Bayat is de nieuwe voorzitter van de Belgische voetbalbond KBVB. De veertigjarige bestuurder van Charleroi werd zaterdag verkozen boven Gilbert Timmermans en volgt Gérard Linard op, die na twee jaar stopte. De broer van Bayat, zaakwaarnemer Mogi, is een van de hoofdrolspelers van Operatie Propere Handen.

Broer van omstreden zaakwaarnemer Bayat nieuwe baas Belgische bond

De Belgische recherche kwam vorig jaar in oktober in actie na een onderzoek van bijna een jaar naar witwassen, omkoping en matchfixing in het Belgische voetbal. Tientallen in het voetbal werkzame mensen werden aangehouden en verhoord, onder wie Mogi Bayat. De voetbalmakelaar wordt verdacht van witwassen en matchfixing en werd eind november onder voorwaarden vrijgelaten na het betalen van een borgsom.

Mogi Bayat.
Mogi Bayat.

Mogi was tussen 2000 en 2010 algemeen directeur van Charleroi. Na een conflict met zijn oom en eigenaar Abbas Bayat, werd Mogi ontslagen en nam Mehdi de taken over. Hij werkte daarvoor als commercieel directeur. Mogi ging daarna aan de slag als zaakwaarnemer.

Tijdens de stemming van de leden van het uitvoerend comité van de KBVB kreeg Mehdi zaterdag 15 van de 22 stemmen. De Iraniër moet voor een frisse wind gaan zorgen bij de voetbalbond. 'Bovendien is de continuïteit van het beleid gegarandeerd, aangezien Bayat al drie jaar lid is van de Raad van Bestuur. Hij zorgt tevens voor de nodige ervaring op technisch vlak', meldt de KBVB.

Logischerwijs kreeg Bayat vlak na zijn verkiezing al vragen over zijn broer. 'Ik kan daar geen commentaar op geven, behalve dit: Mogi is wel degelijk mijn broer. We hebben dezelfde papa en dezelfde mama, dus daar is geen twijfel over', citeerde Het Nieuwsblad de kersverse bondsvoorzitter. 'Maar we leven in een democratie en ik denk dat daar wel een onderscheid kan worden gemaakt tussen twee verschillende personen. Charleroi en ik zijn ook nooit genoemd in de Operatie Propere Handen. En wat mijn broer betreft: je bent voorlopig nog altijd onschuldig tot het tegendeel is bewezen.'

Bayat verzekerde zich van zeven stemmen van de Franstalige amateurtakken, naast acht uit de profliga. De Vlaamse amateurtak leverde kritiek, aangezien Bayat geen Nederlands spreekt. 'Ja, en dat vind ik pijnlijk. Want ik voel me na achttien jaar een echte Belg. Dus ga ik mijn best doen om Nederlands te leren. En dat meen ik, ik zeg dit niet zoals sommige trainers zeggen om ervan af te zijn. Nee, ik ga in Luik naar een bekend talencentrum waar ze me snel Nederlands kunnen leren.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.