Brock-Madsen weer goud waard voor opgeleefd PEC

PEC Zwolle heeft de opmars in de Eredivisie vervolgd met een zege op NEC: 2-0. Nicolai Brock-Madsen (foto) was weer belangrijk door de score te openen, al gebeurde dat met enig fortuin. Voor het eerst sinds eind oktober won PEC daardoor weer eens een thuiswedstrijd.

Met zijn vierde treffer van 2017 én het Eredivisie-seizoen brak Brock-Madsen de wedstrijd na 57 minuten eindelijk open. In de Zwolse vrieskou was de inzet van beide ploegen hartverwarmend, maar een doelpunt maken zat er aanvankelijk niet in. Zo had Kingsley Ehizibue vlak na rust een enorme kans om zeep geholpen door de bal hoog over te jagen. Even daarvoor faalde Taiwo Awoniyi, de vervanger van de geblesseerd uitgevallen Jay-Roy Grot, oog in oog met Mickey van der Hart.

Van der Hart had het doel van PEC in de eerste helft met het nodige kunst- en vliegwerk ook al schoongehouden bij een gevaarlijke kopbal van Wojciech Golla en schoten van Jordan Larsson en Dario Dumic. Toen de op de counter speculerende Nijmegenaren er na een half uur via Larsson gevaarlijk uitkwamen, had de Zweedse aanvaller geen goede voortzetting in huis. Grot liep vrij op de penaltystip, maar Larsson besloot zelf te schieten. De bal vloog voorlangs.

Doelman Mickey van der Hart behoedde PEC Zwolle in de eerste helft voor een achterstand.

PEC stelde daar behoudens twee schietkansen bij een ouderwetse scrimmage weinig tegenover, maar kwam vijf minuten voor rust toch het dichtst in de buurt van de openingstreffer. De bal spatte uiteen op de paal na een bevlieging van Queensy Menig, die van buiten de zestien het doel van Joris Delle onder vuur nam. Brock-Madsen had meer geluk toen hij de score opende. Via het been van Gregor Breinburg ging de bal met een grote boog over Delle heen: 1-0.

De tot voor kort zo moeilijk scorende spits zette PEC daarmee op koers van de derde zege van 2017. Ryan Thomas had die zes minuten na de 1-0 al veilig kunnen stellen, maar zijn pegel belandde boven Delle op de lat. Omdat die aan de andere kant ook de gelijkmaker in de weg stond bij een uithaal van Mohamed Rayhi, kon Menig twintig minuten voor tijd alsnog de genadeklap uitdelen. Dumic leek zijn schot in de kiem te smoren, maar in tweede instantie was het alsnog raak: 2-0.

PEC liet kansen op een grotere zege onbenut. Desondanks is de situatie voor de ploeg van Ron Jans een maand na de hervatting van de Eredivisie een stuk rooskleuriger dan tijdens de winterstop. Dankzij negen punten uit vijf duels is PEC van de zestiende naar de twaalfde plaats gestegen. In die opmars heeft Brock-Madsen een groot aandeel. Ook tegen Sparta Rotterdam (2-3) en ADO Den Haag (1-2) scoorde hij al. NEC verloor voor de derde keer op rij en heeft op de tiende plaats nog maar twee punten meer.