Brexit brengt onzekerheid over positie Premier League

Reacties

Groot-Brittannië heeft donderdag met een kleine meerderheid gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie. Een dergelijke Brexit heeft ook consequenties voor het voetbal in én buiten Engeland.

Brexit brengt onzekerheid over positie Premier League

De gevolgen van een Brexit zijn nog met vraagtekens omhuld. Met de Europese Unie moet nog worden onderhandeld over hoe de scheiding precies gaat verlopen en wanneer welke Europese wetten en regels niet meer zullen gelden voor de Britten. Tijdens deze overgangsperiode zal ook uitsluitsel komen over de consequenties voor het voetbal.

De Nederlandse clubs zullen de gevolgen van de Brexit waarschijnlijk ook gaan voelen. In Engeland is door de hoge tv-gelden een ruim transferbudget beschikbaar. Door de jaren heen is vanuit de Premier League meer dan zeshonderd miljoen euro richting de Eredivisie gestroomd. De schijnbaar onuitputtelijke bron droogt ook enisgzins op.

De stroom van spelers in de richting van de Premier League wordt mogelijk ook op een andere manier beperkt. De Brexit biedt de Engelse bond een kans om het eigen voetbal te stimuleren. De Premier League, en ook de divisies eronder, telt menig buitenlandse speler die een eventuele doorbraak van de eigen jeugd in de weg staat.

Mogelijk wordt er in het Engelse voetbal een maximum gesteld aan het aantal buitenlanders in de selectie. Vanwege het lidmaatschap van de Europese Unie was dat niet toegestaan, omdat dat in strijd was met de afspraken over vrij verkeer van arbeid. Maar met de Brexit is de FA daar in de toekomst niet meer aan gehouden.

De topclubs in de Premier League zullen zich ongetwijfeld gaan verzetten tegen deze beperkende maatregel, omdat daardoor hun concurrentiepositie ten opzichte van de topclubs van het Europese vasteland verslechtert. Dat argument zal zonder twijfel vaker klinken in de discussie over de gevolgen van de Brexit.

Evident is dat het minder eenvoudig zal zijn voor een Nederlandse speler om aan de slag te gaan in Engeland. Ook voor die groep zullen waarschijnlijk de regels gaan gelden die nu voor spelers van buiten de EU gelden. Om in aanmerking te komen voor een werkvergunning moeten zij voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie op de FIFA-ranking.

Voor de huidige buitenlandse spelers in Engeland heeft Brexit waarschijnlijk geen directe gevolgen. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de werkvergunningen moet verlenen, heeft in het verleden laten zien dat het niet met terugwerkende kracht de wetgeving kan gaan toepassen.

Gezien de looptijd van veel contracten is de vraag wel gerechtvaardigd of er daarna nog plaats is voor de Nederlanders die niet voldoen aan voorwaarden voor een werkvergunning, zoals die worden gesteld aan spelers van buiten de EU. Van de huidige 22 Nederlanders in de Premier League voldoen alleen Memphis Depay, Daley Blind en Georginio Wijnaldum aan de vereisten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.