Ronaldo troeft Robben en Neuer af ondanks slecht WK

Cristiano Ronaldo heeft Arjen Robben en Manuel Neuer afgetroefd in de verkiezing voor de UEFA Best Player in Europe Award. De in Monaco aanwezige journalisten kozen voor de 29-jarige Portugees op basis van zijn ijzersterke seizoen voor Real Madrid. Op het WK stond de superspits immers in de schaduw van het Bayern München-duo.

Ronaldo troeft Robben en Neuer af ondanks slecht WK

Ronaldo erkende donderdag in aanloop naar het UEFA-gala nog dat hij op het WK teleurstelde doordat hij zich geforceerd had klaargestoomd voor de Champions League-finale, die hij (na 2008 met Manchester United) voor de tweede keer in zijn loopbaan winnend afsloot. Het is CR7 blijkbaar vergeven. Uiteindelijk hebben zijn 51 goals, waarvan 17 CL-treffers, de doorslag gegeven.

Neuer en Robben maakten deze zomer in Brazilië immers aanmerkelijk meer indruk. De 28-jarige doelman en de dertigjarige vleugelspits vervulden een cruciale rol in de successen die zij met Duitsland (wereldkampioen) en Nederland (derde) boekten. Met Bayern wonnen ze bovendien de Duitse dubbel, maar de prestaties van Ronaldo in het miljoenenbal wogen zwaarder.

Cristiano Ronaldo stond er vaak beteuterd bij tijdens spelersverkiezingen van FIFA en UEFA, maar heeft de laatste twee in zijn voordeel beslecht.
Cristiano Ronaldo stond er vaak beteuterd bij tijdens spelersverkiezingen van FIFA en UEFA, maar heeft de laatste twee in zijn voordeel beslecht.

Voor Ronaldo is het winnen van de UEFA-onderscheiding zijn tweede individuele prijs. Eerder won hij al de FIFA Ballon d'Or. Daarmee wordt het geduld van de sterspeler van Real Madrid beloond. De afgelopen jaren stond hij bij beide verkiezingen altijd in de schaduw van spelers als Lionel Messi, Andrés Iniesta en Franck Ribéry.

Van dat trio was dit jaar niemand genomineerd, hoewel Messi door de FIFA wel werd verkozen tot Beste Speler van het WK. Neuer en Robben konden niet voorkomen dat Ronaldo nu twee keer is verkozen tot Europees- én Wereldvoetballer van het Jaar. Van zijn landgenoten won Luis Figo beide prijzen één keer. Eusébio was in 1965 ook al Europa's beste.

Voor Nederland zijn Marco van Basten, Ruud Gullit en Johan Cruijff nog altijd de enige drie spelers die ooit tot Europees Voetballer van het Jaar werden verkozen. Van Basten was in 1992 bovendien ook Wereldvoetballer van het Jaar. Toch levert Robben een prestatie van formaat door als tweede te eindigen. Dennis Bergkamp was in 1993 de laatste Nederlander die daarin slaagde. Als speler van Internazionale moest hij destijds toezien hoe Roberto Baggio hem aftroefde in de Europese Gouden Bal-verkiezing.

Eindstand UEFA Best Player in Europe Award 2013/14
Speler Club/land Punten
1. Cristiano Ronaldo Real Madrid/Portugal n.n.b.
2. Arjen Robben Bayern München/Nederland n.n.b.
3. Manuel Neuer Bayern München/Duitsland n.n.b.
4. Thomas Müller Bayern München/Duitsland 39
5. Philipp Lahm Bayern München/Duitsland 24
5. Lionel Messi Barcelona/Argentinië 24
7. James Rodríguez AS Monaco/Colombia 16
8. Luis Suarez Liverpool/Uruguay 13
9. Ángel di María Real Madrid/Argentinië 12
10. Diego Costa Atlético Madrid/Spa 8
Bekijk hier al onze video's