Brazilië maakt donderdag aanstelling van Scolari bekend

De Braziliaanse voetbalbond zal donderdag officieel bekend maken dat Luiz Felipe Scolari (64) de nieuwe bondscoach wordt. De ervaren trainer, die bij de nationale ploeg van Brazilië aan zijn tweede ambtstermijn zal beginnen, moet voor succes op het WK van 2014 in eigen land gaan zorgen.

Brazilië maakt donderdag aanstelling van Scolari bekend

Eerder liet de voetbalbond weten pas in januari bekend te maken wie de opvolger van de aan de kant gezette Mano Menezes wordt, maar voorzitter José Maria Marin meldde dat nu donderdag al te doen. Even later bevestigde hij dat de keuze op Scolari was gevallen. Oudgediende Carlos Alberto Parreira zal als technisch coördinator voor ondersteuning moeten gaan zorgen.

'We hebben er lang over nagedacht, want we hebben iemand nodig die de juiste kwaliteiten, ervaring en toewijding heeft', zegt Marin over Scolari. 'Ik ben ervan overtuigd dat de fans blij zullen zijn met onze keuze. Er ligt een enorme druk op het WK, dat is logisch. De nieuwe bondscoach moet daarmee om kunnen gaan.'

Eerder had de bond al laten weten dat de nieuwe bondscoach de Braziliaanse nationaliteit moet hebben. Behalve Scolari waren ook Santos-trainer Muricy Ramalho en Tite (Corinthians) kandidaat. Woensdag kwam daar de naam van Zico bij, door zijn ontslag als bondscoach van Irak.

Scolari kwam echter als verwachte kandidaat uit de bus. Zaterdag zullen tijdens de loting voor het toernooi om de Confederations Cup (komende zomer in Brazilië ter voorbereiding op het mondiale eindtoernooi van 2014) de officiële plichtplegingen volgen.

Brazilië stond de voorbije decennia bekend als de bakermat van het voetbal, maar is de laatste jaren flink afgegleden. De hang naar succes is enorm. Mede daardoor is er gekozen voor Big Phil. In 2002 stond hij in zijn tweede jaar als bondscoach aan de basis van het laatste Braziliaanse succes door zijn ploeg, met topscorer Ronaldo als uitblinker, naar de vijfde en laatste wereldtitel op het WK in Japan en Zuid-Korea te leiden.

In september stopte Scolari (die in het verleden onder meer de Portugese nationale ploeg en Chelsea onder zijn hoede had) met zijn werkzaamheden als trainer van Palmeiras, dat ook na het vertrek van de ervaren trainer slecht presteerde en uiteindelijk degradeerde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's