Brazilianenbolwerk Shakhtar staat op instorten

Reacties

Dankzij het geld van Rinat Akhmetov groeide Shakhtar Donetsk van Oekraïense provincieclub uit tot uitdager van de Europese top. Maar nu de miljoenen verdampen, de oorlog aanhoudt en belangrijke spelers vertrekken is de vraag wat er overblijft.

Brazilianenbolwerk Shakhtar staat op instorten

Fernando was maandag al de derde Braziliaanse sleutelspeler in korte tijd die zijn spullen pakte. Voor acht miljoen euro maakte de achtvoudige international de overstap naar Sampdoria. Hij volgde daarmee het voorbeeld van Luiz Adriano (foto boven) en Douglas Costa. Eerstgenoemde verhuisde voor acht miljoen naar AC Milan; voor laatstgenoemde telde Bayern München dertig miljoen neer.

Heel Europa heeft de kans te profiteren van de leegverkoop. Want ook Facundo Fereyra, Alex Teixeira, Taison, Dentinho, Bernard en Wellington Nem willen Shakhtar verlaten. De Zuid-Amerikanen zijn de oorlog zat. Akhmetov doet niet heel moeilijk, want hij kan het geld goed gebruiken.

Rebellensponsor
Door de onrust in Oekraïne gaat het bijzonder slecht met zijn zakenimperium. Bovendien wordt gefluisterd dat Akhmetov op dit moment totaal andere prioriteiten heeft. Hij zou namelijk vanuit zijn eigen vermogen pro-Russische seperatisten financieren. Clubeigenaar annex rebellensponsor; het is bepaald geen alledaagse functie-omschrijving. Maar in Oekraïne kan het gewoon.

Rinat Akmetov na het winnen van de Europa League in 2009. Voetbal lijkt tegenwoordig geen prioriteit meer voor hem.
Rinat Akmetov na het winnen van de Europa League in 2009. Voetbal lijkt tegenwoordig geen prioriteit meer voor hem.

De exodus bij Shakhtar tekende zich een jaar geleden al af. Na een oefenduel in Frankrijk met Olympique Lyon weigerden zes Zuid-Amerikaanse spelers terug te vliegen naar Oekraïne. Shakhtar wist de onrust tijdelijk de kop in te drukken, maar legt zich nu alsnog neer bij het onvermijdelijke.

Daarmee lijkt een einde van een tijdperk aanstaande. Want vooral dankzij Shakhtar kreeg de Oekraïense competitie internationaal aanzien. De mijnwerkersploeg was de eerste en tot nu toe enige Oekraïense club die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een Europese prijs (Europa League, 2009) veroverde. In eigen land was Shakhtar jaren heer en meester. Tussen 2010 en 2014 werd de club vijf keer op rij kampioen. Maar de tijd dat Shakhtar vooral voor Brazilianen een prima tussenstap was op weg naar de Europese top - zoals Willian, Luiz Adriano, Douglas Costa en Fernandinho - lijkt definitief voorbij.

Als Akhmetov niet in staat is de leegloop van Shakhtar een halt toe te roepen, zullen de oude verhoudingen zich herstellen. Dan zal Kiev behalve hoofdstad ook weer de voetbalhoofdstad van Oekraïne zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.