Brazilië blijft koploper na nipte zege op Paraguay

Na een overwinning op directe concurrent Paraguay heeft Brazilië zijn koppositie verstevigd. Chili is de nieuwe nummer twee in Zuid-Amerika na een ruime thuisoverwinning op Bolivia.

Brazilië-Paraguay 2-1Na dertien wedstrijden hadden Brazilië en Paraguay beide 24 punten en dus ging het duel om de koppositie. De bezoekers kwamen het beste uit de startblokken. Salvador Cabañas opende halverwege de eerste helft de score, door een vrije trap via Elano binnen te schieten. Op aangeven van Daniel Alves volleerde Robinho (foto) kort voor rust de gelijkmaker binnen en in de 49ste minuut zette Nilmar de eindstand op het bord. De spits wilde de combinatie aangaan met Kaká, maar de bal kwam via Julio César Cáceres weer voor zijn voeten, waarna Nilmar enigszins gelukkig kon afronden.

Chili-Bolivia 4-0Bolivia kon 73 minuten goed meekomen met Chili, maar na de rode kaart van Leonel Justiniano liep Chili uit naar een ruime overwinning. Kort voor rust had Jean Bonsejour de thuisploeg al op voorsprong gezet en tegen tien man scoorde Chili nog drie keer. Eerst schoot Marco Estrada een vrije trap binnen en in de slotfase bepaalde Alexis Sánchez met twee treffers de eindstand op 4-0.

Venezuela-Uruguay 2-2Een rake vrije trap van Jose Manuel Rey zorgde ervoor dat Uruguay met slechts één punt Venezuela verliet. De middenvelder schoot een kwartier voor tijd de 2-2 binnen, nadat Uruguay in de tweede helft de leiding had genomen. Luis Suarez, die in de eerste helft al de lat raakte, maakte na een uur spelen de openingstreffer van Tomás Rincón ongedaan en twaalf minuten later kopte Diego Forlán de 1-2 binnen. Rey zorgde er echter voor dat de wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Colombia-Peru 1-0Het moeizaam scorende Columbia pakte thuis tegen Peru de volle winst door een treffer van Falcao García. Het betekende het zevende doelpunt van Colombia in de kwalificatiereeks. De spits van River Plate maakte in de 25ste minuut de enige treffer van de wedstrijd, waardoor Peru voor de achtste keer op rij een kwalificatieinterland verloor.

Brazilië komt door de zege alleen op kop met 27 punten uit veertien wedstrijden. Chili staat tweede en heeft één punt minder dan de Seleção. Paraguay bezet met 24 punten de derde plaats, de ploeg van bondscoach Gerardo Martino heeft een voorsprong van twee punten op Argentinië. Ecuador, Colombia, Uruguay en Venezuela maken ook nog kans op de vierde plaats, die recht geeft op een plaats op het WK van 2010 in Zuid-Afrika.