Braamhaar bekent fout: 'Had ook een penalty moeten zijn'

Na afloop van het duel SC Heerenveen-PSV (1-1) was de dienstdoende arbiter gespreksonderwerp nummer één. Eric Braamhaar kende een strafschop toe aan de thuisploeg, waar de Eindhovenaren eerder bij een vergelijkbare situatie een penalty claimden. De scheidsrechter bekende een foute inschatting te hebben gemaakt.

'Je kunt niet anders dan concluderen dat dit ook een penalty had moeten zijn', bekende Braamhaar toen hij voor de camera van FOX Sports videobeelden van de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion terugzag. De arbiter zag in de herhaling dat PSV-spits Luuk de Jong naar de grond werd getrokken door verdediger Lucas Bijker. In de wedstrijd zelf had Braamhaar deze overtreding niet waargenomen, bezwoer hij.

'Er komt een voorzet en ik ben bezig met dat duel', duidde Braamhaar het moment voor rust, waarbij De Jong naar de grond ging. 'Ik verloor deze twee spelers uit het oog, zag alleen De Jong op de grond liggen. Mijn focus ligt op dat moment op de spelers die het duel om de voorzet aangingen.'

Voldaan gevoel
Braamhaar liet het spel zijn beloop en floot niet voor een strafschop, na rust deed hij dat bij een vrijwel identieke situatie - Davy Pröpper trok kort aan het shirt van Jerry St. Juste, die daarop naar de grond ging en een penalty versierde - wél. Dit tot ontsteltenis van De Jong en PSV-trainer Phillip Cocu. Heerenveen-verdediger Caner Cavlan had geen boodschap aan het misbaar dat zij maakten en profiteerde van het buitenkansje dat hem geboden werd.

'Ik heb wel een voldaan gevoel', verbond Braamhaar desgevraagd toch nog een positief waardeoordeel aan zijn wedstrijd. 'Gezien het verloop van de wedstrijd, de dingen je door hebt kunnen laten gaan, een open wedstrijd waar je aan deel hebt genomen... Wat dat betreft kijk ik terug op een mooie wedstrijd die ik heb mogen fluiten.'

Caner Cavlan (nummer 22) viert zijn treffer vanaf elf meter met de Heerenveen-fans in het stadion.