Boxing Day: de Premier League als kerstcadeau

Reacties

De achttiende speelronde in de Premier League begint vrijdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

Boxing Day: de Premier League als kerstcadeau

In deze donkere en natte dagen voor kerst is het iets om naar uit te kijken. Het voetbal op Tweede kerstdag. In Nederland is het na een paar jaar proberen toch maar weer afgeschaft. We zitten met z’n alle liever onder de kerstboom, bij het haardvuur of aan een tafel met te veel eten. Of minder leuk: met een ratelende schoonmoeder die ongevraagd tips en adviezen meegeeft over zaken waar je op dat moment helemaal niet over wil nadenken.

In Engeland is daarvoor een vluchtroute: het stadion. Boxing Day is verankerd in de Engelse voetbalcultuur. Wie daaraan probeert te tornen krijgt de wind van voren. Boxing Day is wat het voetballen aan de aan andere kant van de Noordzee onder meer uniek maakt.

Dat geldt niet alleen voor de Premier League. Er wordt overal in het land gevoetbald, tot in de meest obscure divisies. Heybridge Swifts speelt een thuiswedstrijd, net als Ramsbottom United, het Burton Albion van Jerrel Hasselbaink ook, Torquay United en nog veel meer clubs die allemaal een plekje innemen op de Engelse voetballadder. En dus ook in de Premier League, de hoogmis van Engelse voetbal, zeker op een dag als vandaag.

Van Boxing Day blijf je af. Daar weet intussen Louis van Gaal ook alles van. Hij zit vandaag op het belangrijkste stoeltje op Old Trafford en niet naast zijn Truusje aan de kerstdis. Newcastle United moet verslagen worden. Bovendien komen er 76 duizend uitgedoste en volgevreten supporters naar het stadion en die willen worden vermaakt.

Boxing Day is ook een dag die herinneringen oproept. Aan de eerste keer aan vaders hand naar het stadion bijvoorbeeld, een traditie die vervolgens van vader op zoon wordt doorgeven. Of de voetbaltrip naar Londen waar in één dag drie verschillende wedstrijden worden bezocht, kriskras door de stad. Boxing Day is ook even weg uit de familiedrukte, even wat lucht en de stress kwijt in het stadion.

De Tweede kerstdag begint meteen goed met de Londense clash tussen Chelsea en West Ham United. West- versus Oost-Londen. De upperclass tegen de arbeiders. Maar vanmiddag vooral een wedstrijd tussen twee ploegen die als het moet kunnen overschakelen op hun winnaarsmentaliteit. West Ham United verloor dit seizoen pas vier keer, telkens nipt, en staat voorlopig knap vierde. De Chelsea-defensie kan zich gaan opmaken voor Andy Carroll (foto), die na een paar moeilijke maanden weer doet waar hij goed in is: luchtduels winnen.

De Boxing Day in de Premier League wordt afgesloten met een tweede Londense derby: die tussen Arsenal en Queens Park Rangers. Mogelijk zijn er dan al her en der verrassende uitslagen te noteren geweest.

Nog een tip: om 00.00 uur Nederlandse tijd zendt de BBC een feesteditie van Match of the Day uit met samenvattingen van alle vandaag gespeelde Premier League-duels.

Een vrolijk Kerstfeest.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.