Bosz hoopt start à la Van Basten te voorkomen bij Ajax

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor het treffen tussen Sparta Rotterdam en Ajax van zondagmiddag.

Bosz hoopt start à la Van Basten te voorkomen bij Ajax
Speelronde: 1
Aftrap: zondag 7 augustus, 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

• Na 2.269 dagen keert Sparta Rotterdam terug op het hoogste niveau. De Rotterdammers verbleven na de degradatie in 2010 liefst zes seizoenen in de Jupiler League.

• Het wordt de 52ste keer dat Sparta en Ajax elkaar in het kader van de Eredivisie ontmoeten op Het Kasteel. De verschillen zijn niet groot: Sparta won achttien keer, Ajax trok 21 keer aan het langste eind en twaalf keer kende het duel geen winnaar.

• De laatste ontmoeting dateert van 7 maart 2010. Dankzij doelpunten van Siem de Jong, Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl boekten de Amsterdammers een eenvoudige overwinning: 0-3.

Dennis Rommedahl viert zijn treffer tijdens de laatste Sparta-Ajax, in 2010.
Dennis Rommedahl viert zijn treffer tijdens de laatste Sparta-Ajax, in 2010.

• Een seizoen daarvoor rekende Sparta met liefst 4-0 af met Ajax. Drie dagen later diende trainer Marco van Basten zijn ontslag in, waarna John van 't Schip tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente als interim-trainer fungeerde.

• Over Van Basten gesproken: de laatste keer dat Ajax het seizoen aanving met een nederlaag was in 2008, onder leiding van de oud-topspits. Willem II toonde zich destijds met 2-1 te sterk.

• Sparta kan zich vastklampen aan het feit dat in de voorbije zeven seizoenen geen enkele Jupiler League-kampioen degradeerde. Sterker nog: dat gebeurde steeds rechtstreeks, zonder deelname aan play-offs om promotie/degradatie.

• Ajax is dit kalenderjaar nog ongeslagen in de Eredivisie. Sinds de 1-0 nederlaag bij FC Utrecht op 13 december 2015 boekten de Amsterdammers dertien zeges en speelden ze vijf keer gelijk.

Zakaria El Azzouzi weet veel schijnwerpers op zich gericht. De aanvaller wordt dit seizoen door Ajax verhuurd aan Sparta. Vorig seizoen scoorde hij namens Jong Ajax in Jupiler League-verband tégen de Rotterdammers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.