Borussia Dortmund wil kater Champions League wegspoelen

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de 29ste speelronde is dat het duel tussen Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg van zaterdag (18.30 uur).

Borussia Dortmund wil kater Champions League wegspoelen

Borussia Dortmund

Klassering: tweede plaats (55 punten uit 28 duels)
Vorm: W-V-W-G-W

Met zeventien overwinningen, vier gelijke spelen en zeven verliespartijen bezet Borussia Dortmund in de Bundesliga de tweede plaats, met slechts een punt voorsprong op nummer drie Schalke 04. De ploeg speelt grillig en wisselt uitstekende wedstrijden af met onverwachte nederlagen, zoals de 3-0 bij Hamburger SV (op 22 februari) en de 2-1 thuis tegen Borussia Mönchengladbach (15 maart). Vooral pijnlijk was de kansloze 3-0 tegen Real Madrid in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League.

De Spaanse media hadden treffende commentaren over het huidige BVB: Het team van trainer Jürgen Klopp is nog maar vage schim van de succesformatie die vorig seizoen de finale bereikte van het toernooi, waarin rivaal Bayern München de sterkste was. De afgang in Spanje kwam hard aan bij Klopp, hij liep na de wedstrijd zelfs boos weg tijdens een televisie-uitzending. De voorbije dagen probeerde de coach er alles aan te doen het belang van het duel met Wolfsburg te onderstrepen. Niet alleen om de Europese kater weg te spoelen, maar ook om te voorkomen dat zijn elftal in elkaar stort en directe plaatsing voor de Champions League misloopt. Daarvoor moet Dortmund tenminste derde worden.

Uitgelicht
Jürgen Klopp kan in de thuiswedstrijd tegen Wolfsburg in ieder geval weer beschikken over zijn spits en topscorer Robert Lewandowski. De Pool, dit seizoen al goed voor zestien doelpunten in de Duitse competitie,  was tegen Real Madrid afwezig vanwege een schorsing.

VfL Wolfsburg

Klassering: vijfde plaats (47 punten uit 28 duels)
Vorm: V-G-G-W-W

Als nummer vijf van de Bundesliga (met veertien zeges, vijf remises en negen nederlagen), presteert VfL Wolfsburg zeer behoorlijk en is er zelfs uitzicht op een Champions League-ticket. Nummer vier Bayer Leverkusen heeft maar een punt meer en deze klassering geeft na 34 speeldagen recht op het spelen van de voorronden van het CL-toernooi. Nummer drie Schalke 04 heeft zeven punten voorsprong.

Uitgelicht
Bas Dost is nog steeds geblesseerd en daarom speelt Ivica Olic in de spits. De directie van Wolfsburg doet er alles aan de 34-jarige Olic te behouden. Hij heeft een aflopend contract, maar kan een nieuwe verbintenis tekenen tot medio 2015. Olic raakte dit seizoen zijn plaats kwijt aan Dost, maar volgens de leiding is hij nog altijd belangrijk voor de ploeg. Dit seizoen maakte hij al tien competitiedoelpunten, tegen vier voor Bas Dost. De Kroaat heeft ook een zeer lucratieve aanbieding van Stoke City op zak. Zelf ziet Olic een overstap naar Engeland helemaal zitten, maar zijn gezin wil per se in Duitsland blijven.

Onderlinge historie

Zestien keer al speelden beide ploegen in Dortmund tegen elkaar in de Bundesliga, sinds 18 november 1997 (2-1). De balans: tien zeges voor Borussia, drie keer werd het gelijk en drie keer won Wolfsburg. De doelcijfers: 35-19. De grootste overwinning van BVB was de 5-1 van 5 november 2011. De laatste keer dat Wolfsburg zegevierde in het Signal Iduna Park  was op 8 december 2012, 2-3, terwijl de grootste winst dateert van 17 mei 2008, 2-4.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
05/11/2011 Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 5-1 Bundesliga
07/04/2012 VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 1-3 Bundesliga
08/12/2012 Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 2-3 Bundesliga
11/05/2013 VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 3-3 Bundesliga
09/11/2013 VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 2-1 Bundesliga
 
Tekst: Anton Lippold

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.