Borussia Dortmund vreest rendement Robben

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesilga. Voor de dertigste speelronde is dat het duel tussen Bayern München en Borussia Dortmund van zaterdagavond 18.30 uur.

Borussia Dortmund vreest rendement Robben

Bayern München

Klassering 1ste (78 punten uit 29 wedstrijden)
Vorm W-W-W-G-L

Voor Bayern München draait de Bundesliga voornamelijk nog om het behouden van ritme, opdat het in de Champions League en het toernooi om de DFB-Pokal kan pieken. Anders dan in de voorbije doorgaans spectaculaire edities heeft het treffen met Borussia Dortmund – het onderlinge puntenverschil bedraagt twintig punten – daardoor iets minder cachet. Maar trainer Pep Guardiola wil de komende periode aangrijpen om nog verder te schaven aan zijn succesconcept. Want die ruimte is er zeker. Zo bleek woensdag tijdens de return tegen Manchester United (3-1 winst) dat Bayerns spel in defensief opzicht nog steeds voor verbetering vatbaar is.

Met vooral Wayne Rooney hadden de centrale verdedigers in de openingsfase veel moeite. Aan de andere kant floreert de hoofdmacht als nooit tevoren. Met name Arjen Robben, tegen United maker van de laatste treffer, is de voorbije dagen in de Duitse media uitvoerig geprezen. Zo kwam de Süddeutsche Zeitung woorden tekort om te benadrukken hoe waardevol de Oranje-international voor Bayern is: iemand die in ieder spelsysteem kan presteren en zelfs op Champions League-niveau in moeilijke fases zijn eigen spel blijft spelen. Kritieken van zijn collega's, die Robben voorheen egoïstisch spel verweten, lijken intussen volledig verdwenen. Of beter gezegd: Robbens handelsmerk wordt meer geaccepteerd.

Uitgelicht
Guardiola baarde de vorige wedstrijd bij FC Augsburg opzien door drie jeugdige talenten, Ylli Sallahi, Mitchell Weiser, Pierre Højbjerg, in de basis te posteren. Geen gelukkige keuze, aangezien Bayern tegen zijn eerste competitienederlaag (0-1) sinds oktober 2012 opliep. Het leidde ook tot kritische geluiden bij de concurrenten van Augsburg, aangezien Der Rekordmeister had verzaakt in het vervullen van zijn sportieve plicht. Tegen Borussia Dortmund zal Bayern naar alle waarschijnlijkheid met een volwaardige basiself aantreden.

Borussia Dortmund

Klassering 2de (58 punten uit 29 wedstrijden)
Vorm L-W-G-W-W

Borussia Dortmund kan de komende vijf speelronden een topdrieklassering (goed voor directe plaatsing Champions League) nauwelijks ontgaan. De voorsprong op de nummer vier, Borussia Mönchengladbach, bedraagt tien punten. Afgelopen dinsdag bewees de formatie van Jürgen Klopp andermaal waartoe ze in staat is. Een swingend BVB speelde Real Madrid (2-0 zege) volledig zoek. Het is dat Henrikh Mkhitaryan het vizier niet op scherp had, anders had de thuisploeg de eerdere 3-0 uitnederlaag vrijwel zeker ongedaan gemaakt. Ondanks een waslijst aan blessures (Subotic, Blaszczykowski, Bender, Gündogan) blijft Klopp erin slagen een representatief elftal op de been te brengen. Op vreemde bodem won BVB vijf van zijn laatste zes competitieduels.

Uitgelicht
BVB bevestigde afgelopen week de komst van Adrián Ramos. De Colombiaanse spits van Hertha BSC heeft een vierjarig contract getekend en zal deze zomer de naar Bayern München vertrekkende Robert Lewandowski opvolgen. En terwijl BVB volgens Duitse media eind vorige week rond was over het aantrekken van centrumverdediger Matthias Ginter (SC Freiburg), volgt het nauwlettend de ontwikkelingen rondom Josip Drmic. De Zwitserse aanvaller maakte dit seizoen voor 1. FC Nürnberg reeds zestien goals in 28 Bundesliga-duels. Bij degradatie van het team van trainer Gertjan Verbeek kan Drmic voor vijf miljoen euro vertrekken.

Onderlinge historie

Van de 44 onderlinge competitieduels in München won Bayern er 26. Hoogtepunt voor BVB was de periode oktober 2007-december 2012 toen er achtereenvolgens vier zeges en één gelijkspel werden geboekt. Dit seizoen zegevierde Bayern afgetekend met 0-3 in Westfalen, uitgerekend de vorige zomer van BVB overgekomen Mario Götze opende de score. Arjen Robben kwam in zijn laatste vier wedstrijden tegen Borussia Dortmund tot scoren. Van de laatste zes ontmoetingen tussen de twee grootmachten was de Groninger vier keer van de partij. De belangrijkste goal maakte hij in de voorlaatste minuut van de Champions League-finale in 2013.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
27/02/2013 Bayern München - Borussia Dortmund 1-0 DFB-Pokal
04/05/2013 Bayern München - Borussia Dortmund 1-1 Bundesliga
25/05/2013 Borussia Dortmund - Bayern München 1-2 Champions League
27/07/2013 Borussia Dortmund - Bayern München 4-2 Super Cup
23/11/2013 Borussia Dortmund - Bayern München 0-3 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.