Booy: 'Zege in derby betekent heel veel voor ons'

Foeke Booy was zeer verheugd met het spel van zijn elftal tegen PEC Zwolle. De trainer van Go Ahead Eagles benadrukte bovendien het belang van de 3-2 overwinning in de IJsselderby.

'In de eerste helft waren we heer en meester', glunderde Booy tegenover de camera's van de NOS. 'Toen hebben we de derby beslist. Er zat van alles in deze wedstrijd en ik denk dat voetbal daar uiteindelijk voor bedoeld is. Het klopte bij ons als een bus en dan kun je het ook Zwolle heel erg moeilijk maken.'

Het goede spel voor rust leverde Go Ahead een 3-1 voorsprong op, maar een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers dankzij een treffer van Tomas Necid terug in de wedstrijd. Booy zat in de slotfase met samengeknepen billen op de bank. 'Het werd heel spannend. We gaven geen druk meer naar voren. Zwolle trok het initiatief meer naar zich toe en dat leverde hachelijke momenten op. Het was een échte derby.'

Het belang van de overwinning op PEC was groot volgens Booy, die met zijn elftal naar de dertiende positie in de Eredivisie steeg. 'Dit betekent heel veel voor ons. Op de ranglijst doen we goede zaken tegen een ploeg die uitstekend aan het seizoen is begonnen. Dat geeft de bevestiging aan mijn team dat we tot veel in staat zijn.'

Standaardsituaties
Twee treffers van Go Ahead kwamen tegen PEC voort uit standaardsituaties en Booy legde uit dat dit geen toeval was. 'Daar zijn we al een halfjaar lang iedere dag mee bezig. Het moet een twee-eenheid zijn. Jop van der Linden kan de bal neerleggen waar hij wil en daar moeten onze andere spelers op anticiperen. Dat is een écht wapen voor ons geworden.'

Van de dertien competitiedoelpunten van de club uit Deventer kwamen er maar liefst zeven voort uit dode spelmomenten. Een doelpuntenaantal uit standaardsituaties dat in de Eredivisie slechts geëvenaard wordt door SC Cambuur.