Bond weigert de FIOD inzage in systeem transferstromen

Vermoedelijk in een speurtocht naar zwart geld is de KNVB benaderd door de FIOD met de vraag of de bond bereid was de Fiscale Inlichtingen en Opsporingen Dienst inzage te geven in het Transfer Matching System (TMS). Dit internationale systeem dient ter controle van de stromen van transfergelden. Pas als beide betrokken clubs hetzelfde bedrag melden bij de FIFA, krijgen ze groen licht voor de overgang van een speler.

Bond weigert de FIOD inzage in systeem transferstromen

Het TMS dient onder meer om een dam op te werpen tegen de zwartgeldstromen in het internationale voetbal en ter controle van vergoedingen voor zaakwaarnemers. 'De FIOD of Belastingdienst heeft geen formeel verzoek bij ons ingediend', zegt woordvoerster Marloes van der Laan. 'Informeel heeft de Belastingdienst gepolst of het vanuit de reguliere controletaken mogelijk is gebruik te maken van informatie uit dit systeem.'

De KNVB kon en wilde echter niet op dat verzoek ingaan. 'Dit ging ons iets te ver. Het systeem bevat naast informatie over de clubs talloze FIFA-documenten waarvoor de KNVB geheimhoudingsplicht heeft', aldus Van der Laan.

Wel liet de bond een achterdeur open. 'In het geval er een concrete aanleiding is, kan de Belastingdienst een verzoek indienen. Dit is in de wet zo geregeld.' De fiscus onderzoekt regelmatig verdachte transacties in het voetbal. Het verzoek van de FIOD aan de KNVB wijst erop dat de belangstelling nog niet is geluwd. In het verleden kwamen onder meer Ajax, FC Groningen en NAC al pijnlijk in aanraking met justitie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen