Bolivia verrast Brazilië

Brazilië heeft een nieuwe tegenvaller moeten incasseren. Na de verrassende nederlaag tegen Bolivia is de ploeg van bondscoach Felipe Scolari nog steeds niet verzekerd van een plaats op het WK. Paraguay en Ecuador plaatsten zich wel voor het WK.

In de aanloop naar het kwalificatie-duel kende bondscoach Scolari de nodige problemen met zijn 'Europese' internationals, die door hun clubs niet zonder slag of stoot werden afgestaan. Barcelona kreeg het gedaan dat Rivaldo zondag nog mee kon doen tegen Real Madrid.

De rumoer zal niet minder worden na de verrassend nederlaag bij Bolivia. Brazilië, dat bij een overwinning zeker zou zijn van WK-deelname, kwam via Edilson nog wel op voorsprong, maar daarna ging het mis. De thuisploeg, voor wie alleen de eer op het spel stond, kwam dankzij Lidar Paz voor rust op gelijke hoogte. In de tweede helft maakte Julio Baldivieso met twee doelpunten het Boliviaanse feest compleet. 'Ze waren veel beter dan wij', erkende Scolari na de nederlaag. 'Het helpt niet dat ik in de voorbereiding op dit duel maar enkele uren kon trainen met de groep'.

Door de nederlaag van Brazilië is Paraguay verzekerd van WK-deelname. Ook Ecuador is actief in Japan en Zuid-Korea. Het benodigde puntje werd behaald in het duel tegen Uruguay (1-1). In Quito was het doelpunt van Celta de Vigo-aanvaller Ivan Kaviedes genoeg voor de eerste WK-kwalificatie van Ecuador.

Colombia hield de hoop op kwalificatie levend. Met de 3-1 zege op het al uitgeschakelde Chili houden de Colombianen uitzicht op de vijfde plaats, die recht geeft op een play-off met Australië. Chili eindigde het duel met zeven man. Victor Cancino, Moises Villarroel, Patricio Ormazabal en Marco Villaseca kregen een rode kaart.