Blunders brengen Egypte voorbij Kameroen

Egypte heeft zich door een 3-1 zege, na verlenging, op Kameroen geplaatst voor de halve finale van de Afrika Cup. De ploeg werd daarbij flink geholpen door geblunder van de opponent en scheidsrechter Jerome Damon.

Kameroen, met Ajacied Eyong Enoh de hele wedstrijd in het veld, was eigenlijk de betere ploeg, maar was slordig in de afwerking en had met Samuel Eto'o een te fletse aanvalsleider. De ploeg werd wel na 26 minuten in het zadel geholpen door Egypte-captain Ahmed Hassan.

De verdediger kopte een scherpe hoekschop van Achille Emana ongelukkig achter zijn kansloze doelman Essam El Hadary. De aanvoerder was van mening dat hij niet op deze manier zijn 170e interland wilde spelen en besloot tien minuten later van een kleine dertig meter uit te halen. Kameroen-goalie Idriss Kaméni verkeek zich lelijk op het houdbare schot dat een lastig stuitje had vlak voor de Espanyol-keeper.

In de tweede helft had Kameroen de wedstrijd in handen, maar kwam tot weinig grote kansen. Het mocht zelfs niet klagen dat Emad Moteb in de blessuretijd het zijnet van dichtbij teisterde. In de verlenging was het snel bekeken. In de 92ste minuut speelde Geremi ongelukkig terug, Mohamed Nagy profiteerde en gaf Egypte een 2-1 leiding.

Drie minuten later was het pleit beslist. Een vrije trap van Hossam werd door Kameni met kunst en vliegwerk tegen de lat getikt en de bal stuiterde voor de lijn terug het veld in. Scheidsrechter Damon zag, op aanraden van zijn grensrechter, het echter anders en wees gedecideerd naar de middenstip voor 3-1. In de slotfase zag Aurélien Chedjou nog rood voor Kameroen na Nagy een vrije doortocht onreglementair te ontnemen. De ploeg van Paul Le Guen had toen echter al veel eerder met de witte vlag gezwaaid.